Είναι γνωστό από ετών ότι ο Έντουαρντ Ρότσιλντ, της γνωστής οικογενείας με την οποία προσφάτως συναντήθηκε κρυφίως στο Παρίσι ο πρωθυπουργός , συμμετέχει με 37% στη γαλλική εφημερίδα Liberation η οποία κατά καιρούς έχει αναδείξει σε κορυφαία ευρωπαϊκή προσωπικότητα τον Αλ. Τσίπρα.


Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ αναφέρουν ότι το σοσιαλιστικής αναφοράς έντυπο δεν συνηθίζει να … επεκτείνεται προς τους ηγέτες των αριστερών κομμάτων, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για μη Γάλλους. Κι όμως μετά τις ευρωεκλογές του 2014 η Liberation έκανε λόγο για τον «νέο άνεμο στην Ευρώπη» με αφορμή την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ την επομένη των εκλογών του Ιανουαρίου 2015, κυκλοφόρησε με ολοσέλιδο εξώφυλλο τη φωτογραφία του κ. Τσίπρα και τίτλο: « Ελλάδα: Το νέο πρόσωπο της Ευρώπης» σχολιάζοντας: «Η μεγάλη νίκη του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει νέες προοπτικές στη χώρα και δίνει ελπίδα για αλλαγή κατεύθυνσης στην ευρωπαϊκή πολιτική της λιτότητας».


Όταν δε ο πρωθυπουργός αποφάσισε αιφνιδίως να προκηρύξει δημοψήφισμα τον Ιούλιο του 2015υποστηρίχθηκε ξανά από τον εκδοτικό βραχίονα τον Ρότσιλντ με επίσης ολοσέλιδο πρωτοσέλιδο υπό τον τίτλο: « Το ΟΧΙ του Δία» και μια φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα από προεκλογική ομιλία του στο Σύνταγμα. Το ΟΧΙ βέβαια έγινε ΝΑΙ και οδήγησε σε 3ο Μνημόνιο. Ως εκ τούτου για να αποφύγουν το ρεζίλι οι επιτελείς της Liberation, αμέσως μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015, και συγκεκριμένα στις 26 Αυγούστου 2015 άλλαξαν γραμμή απέναντι του με το άρθρο: «Αλέξης Τσίπρας: Καλός Έλληνας πολιτικός, κακός Ευρωπαίος διαπραγματευτής».


Μπορεί να μην έβγαζαν τον ίδιο στο μεϊντάνι αλλά εξέθεταν τον «χαοτικό τρόπο λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ» αφού εκείνη την εποχή ο Τσίπρας κοινωνούσε στο εξωτερικό ότι θα μετακινηθεί προς τη σοσιαλδημοκρατία. Σε κάθε περίπτωση προκύπτει ξεκάθαρα από τις κατά καιρούς αγιογραφίες της Liberation ότι οι σχέσεις του πρωθυπουργού με την εμβληματική οικογένεια Ρότσιλντ διέπονταν τουλάχιστον από αμοιβαιότητα.