Η ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη και η προβολή της εικόνας του ως αξιόπιστου εν δυνάμει πρωθυπουργού, ο οποίος αφενός θα πείσει τους εταίρους για την ανάγκη να δοθεί στη χώρα αναπτυξιακή ώθηση και αφετέρου θα εμφανιστεί ως εγγυητής της υλοποίησης των ελληνικών δεσμεύσεων, είναι ο στόχος της επικείμενης εξόρμησης του αρχηγού της Ν.Δ. στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. «Θα αναδείξει τα βασικά σημεία του οικονομικού προγράμματος του κόμματος, όπως αυτό έχει παρουσιαστεί όλο αυτό το διάστημα, μιλώντας με συγκεκριμένα στοιχεία και επιχειρήματα», λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

Ομως στην Πειραιώς διαμηνύουν πως αυτός ο νέος κύκλος επαφών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ευρωπαϊκό έδαφος δεν είναι σημαντικός μόνο για τον ίδιο και την προοπτική εξουσίας της «γαλάζιας» παράταξης, αλλά και για τη χώρα, μια και πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου το κλείσιμο της αξιολόγησης κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή. «Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν και υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις, με σταθερές απόψεις, που δεν παίζουν άλλα παιχνίδια εντός και άλλα εκτός και τελικώς εκτίθενται σε όλα τα μέτωπα.

Αυτή την υπευθυνότητα θα επιδείξουμε όταν θα κληθούμε να διαχειριστούμε τη δύσκολη κατάσταση που θα παραλάβουμε από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», επισημαίνουν υψηλόβαθμοι κομματικοί παράγοντες. Σημαντικός σταθμός στην πορεία αυτή θεωρείται η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας το επόμενο Σάββατο, καθώς στη Ν.Δ. μιλούν εδώ και καιρό για τη σύσταση μιας ισχυρής συμμαχίας των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, που θα βασίζεται σε πραγματικές και ρεαλιστικές πολιτικές και «όχι σε αστειότητες με γραβάτες και πάσης φύσεως ξεπερασμένους λαϊκισμούς».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ισπανό κεντροδεξιό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, στον οποίο και θα παρουσιάσει το σχέδιό του για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, αλλά και τις θέσεις του για το γενικότερο κλίμα που διαμορφώνεται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτή τη δύσκολη συγκυρία. «Με την Ισπανία δεν μας συνδέουν μόνο κάποιες κοινές αναφορές και παρόμοια προβλήματα. Κι εκεί για ένα διάστημα άνθησε ο λαϊκισμός του αντίστοιχου ΣΥΡΙΖΑ, που εκπροσωπούσε ο κολλητός του Τσίπρα, Ιγκλέσιας.

Σήμερα, το κόμμα αυτό είναι ανυπόληπτο, έστω κι αν ο Ιγκλέσιας εδώ και πολύ καιρό απαρνήθηκε τον Ελληνα πρωθυπουργό, προκειμένου να γλυτώσει από την απαξίωση», επισημαίνουν με προφανή διάθεση χιούμορ στελέχη του στενού «μητσοτακικού» πυρήνα, σχολιάζοντας την παρουσία του προέδρου της Ν.Δ. στη χώρα της Ιβηρικής.

Στις 13 Φεβρουαρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για το Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί τόσο με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, όσο και με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Επιθυμώντας να αποδομήσει τη φημολογία περί πρόθεσης τόσο της πρώτης όσο και του δεύτερου να ασκήσουν πιέσεις στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει τα επιπρόσθετα μέτρα, που δεδομένα θα συνοδεύσουν το κλείσιμο της αξιολόγησης (εάν και εφόσον καταστεί εφικτό), η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. ξεκαθαρίζει πως αποκλειστικός σκοπός του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη είναι να παρουσιάσει επακριβώς τις παραμέτρους σχετικά με τη «Συμφωνία Αλήθειας», γύρω από την οποία κινείται το σύνολο της επιχειρηματολογίας του για την ελληνική οικονομία: «Επί της ουσίας, ο Κυριάκος στρώνει από τώρα το χαλί της συνεννόησης με τους εταίρους, για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος όταν θα κληθεί να αναλάβει τις τύχες της χώρας. Εμείς δεν θα επιχειρήσουμε να παραπλανήσουμε κανέναν. Θα τονίσουμε στους θεσμούς πως θα τηρήσουμε εμπράκτως και στο έπακρο τις δεσμεύσεις μας, αλλά να αναγνωρίζουν κι εκείνοι πως η οικονομία και η κοινωνία πρέπει να πάρουν βαθιές ανάσες. Κι αυτό θα γίνει με λήψη αναπτυξιακών μέτρων, περιορισμό του στόχου για τα πλεονάσματα, όπως έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος, και μείωση της φορολογίας. Αντισταθμιστικά, θα επιταχύνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και θα μειώσουμε τις δημόσιες δαπάνες. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ψάχνουμε για να δημιουργήσουμε τεχνητούς εχθρούς, εν είδει επικοινωνιακού πυροτεχνήματος, στους οποίους στη συνέχεια υποτασσόμαστε».

Εκδήλωση του Ιδρύματος Αντενάουερ προς τιμήν του

Στη Ν.Δ. αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην εκδήλωση του Ιδρύματος Αντενάουερ προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Μπούντεσταγκ, στην οποία θα παρευρεθούν κορυφαία στελέχη του κόμματος της κ. Μέρκελ και η οποία, όπως σημειώνουν οι παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ, καταδεικνύει το αίσθημα εμπιστοσύνης που εκπέμπει ήδη στην Ευρώπη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προσθέτουν, δε, πως «επειδή οι φαιδρότητες περί γερμανοτσολιάδων έχουν απορριφθεί από όλους τους υγιώς σκεπτόμενους Ελληνες, ανεξαρτήτως ιδεολογικής και πολιτικής τοποθέτησης, είναι πολύ πιο χρήσιμο η ελληνική πολιτική ηγεσία να συνομιλεί με τους φυσικούς μας εταίρους παρά με τη Βενεζουέλα και την Κούβα». Τον κ. Μητσοτάκη αναμένεται να συνοδεύσουν στο ταξίδι του ο γραμματέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων της Ν.Δ., Γιάννης Σμυρλής, ο σύμβουλός του για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Θανάσης Μπακόλας, και η αναπληρώτρια διευθύντρια του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ., Κύρα Κάπη.