Παρότρυνση στους κυβερνητικούς βουλευτές να αποδεχθούν προληπτικά μέτρα καθώς με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει πολύ καλά αυτά πιθανότατα δεν θα εφαρμοστούν ποτέ απηύθυνε σήμερα από τη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι τον προκάλεσαν να τους πει μέχρι ποιο σημείο πρέπει να φτάσει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση ο κ. Στουρνάρας είπε χαρακτηριστικά: “Το 3,5% δεν είναι τόσο πρόβλημα . Με τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή το 3,5% επιτυγχάνεται. Να τους πούμε θέλετε προληπτικά μέτρα για το 3,5%; Πολύ ωραία. Με αντίστροφο κόφτη όμως. Ότι θα αρθούν τα μέτρα αμέσως μόλις φανεί ότι ο στόχος επιτυγχάνεται. Γιατί όλα δείχνουν ότι ο στόχος θα επιτευχθεί” είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ο κ. Στουρνάρας εξαπέλυσε επίθεση στο ΔΝΤ υποστηρίζοντας ότι είναι λάθος να λέει ότι η ελληνική οικονομία καταρρέει ωστόσο δεν έλειψαν και οι αιχμές κατά της κυβέρνησης για το μίγμα πολιτικής. Ο διοικητής της ΤτΕ δεν δίστασε να μιλήσει για υπερφορολόγηση , προκάλεσε ωστόσο αίσθηση με όσα είπε για μείωση αφορολογήτου και μείωση κοινωνικών παροχών: “Δεν θεωρώ ανάθεμα τη μείωση αφορολόγητου αρκεί να εξαιρέσουμε οικογένειες με παιδιά και να ζητήσουμε παράλληλα μείωση φορολογικών συντελεστών” είπε αρχικά ο κ. Στουρνάρας και εν συνεχεία αναφέρθηκε σε περιθώριο μείωσης δαπανών αντί αύξησης φόρων βάζοντας στο τραπέζι τη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Κεντρική Διοίκησης και τη μείωση κοινωνικών παροχών ή συντάξεων: “Πόσοι οργανισμοί εποπτεύονται από δημόσιο τομέα; Να δούμε πως δίνονται επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις σε Τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν θα αποφύγω να μπω σε κοινωνικές δαπάνες. Η Ελλάδα δαπανά σχετικά πολλά για την τρίτη ηλικία σε βάρος των νέων. Είτε η μείωση συντάξεων ή κοινωνικών δαπανών είτε η αύξηση φόρων μειώνουν εισόδημα. Με τη διαφορά ότι η αύξηση φόρων χτυπάει το παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας και μείνει για πάντα εκεί. Έχουμε υπερφορολογήσει την οικονομία” είπε.

Ιδιαίτερα σκληρές ήταν και οι αναφορές του κ. Στουρνάρα κατά των δραχμιστών. Ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι το Grexit δεν είναι καν αξιόπιστη απειλή αφού δεν το θέλει ούτε το ελληνικό πολιτικό σύστημα, ούτε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ούτε οι εταίροι. Από εκεί ο κ. Στουρνάρας εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά όσων επαναφέρουν το σενάριο δραχμής κάνοντας λόγους για ανόητους, ενώ περιέγραψε με παραστατικό τρόπο τι θα συνέβαινε με δραχμή. “Το να φύγεις από το ευρώ θα είναι η απόλυτη καταστροφή. Όλα είναι σε ευρώ. Δεν μιλάμε για υποτίμηση αλλά για αλλαγή νομίσματος. Θα αλλάξουν ισολογισμοί τραπεζών και επιχειρήσεων. Οι υποχρεώσεις μας είναι σε ευρώ. Θα συλλαμβανόμαστε στα σύνορα. Ας ταξιδέψουν στη Βόρειο Κορέα όσοι θέλουν τη δραχμή να δουν πόσο ωραία θα είναι αν το κάνουμε αυτό. Θα είναι στην καλύτερη περίπτωση ανόητο. Στη χειρότερη σας αφήνω να κρίνετε εσείς”.