Στην αντεπίθεση πέρασε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την διάρκεια της ώρας του Πρωθυπουργού.
"Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε ένα χρόνο μετά την εκλογή του να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση. Όλη η κοινωνία ασχολείται με την διαπραγμάτευση και αν ο κ. Μητσοτάκης θα μας απαντήσει για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον λόγο που πήγε να συναντήσει τον Σόιμπλε στο Βερολίνο αλλά και για τα θαλασσοδάνεια, επινοεί ένα άλλο ζήτημα που παρά την προσπαθεια κάποιων δελτίων ειδήσεων να το φέρουν στην επικαιρότητα είναι ένα πρόβληαμ που αντιμετωπίζουμε εδώ και χρόνια. Αλλά δεν είναι επίκαιρο» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του.

Για τα Εξάρχεια

"Φόβος και κινδυνολογία για την οικονομία, για την ασφάλεια, για τα εθνικά θέματα", είπε ο πρωθυπουργός αποκαλώντας όλα αυτα ως την πιο σκληρή ατζέντα της δεξιάς.
"Είναι πολύ μικρή η απόσταση που χωρίζει την βαριοπούλα από τα βουλευτικά έδρανα της ΝΔ που κάθεται ο κ. Βορίδης" συμπλήρωσε.

 Τα Εξάρχεια δεν ήταν παράδεισος πριν αναλάβουμε εμείς. Ισχυρίζεστε ότι όλα αυτά τα γεγονότα ξεκίνησαν επι ημερών μας. Θέλω να σας ρωτήσω τι κάνατε εσείς που αυτή η κυβέρνηση σταμάτησε ξαφνικά να κάνει όταν εξελέγη, είπε ο πρωθυπουργός.
Η ΕΛΑΣ δημοσιεύει διαφορετικά νούμερα και στατιστικές από αυτά που εσείς επικαλείστε, είπε ο κ. τσίπρας. Ηρθατε εδώ για να στήσετε ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα και για όποια βιτρίνα σπάει φταίει η αριστερά κατέληξε.

Αναφερόμενος στα κρούσματα βίας στα Εξάρχεια ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:
"Θα ήθελα να αναρωτηθώ κύριε Μητσοτάκη για τα επεισόδια στα Εξάρχεια δεν είπατε κάτι ότι κάθε τρεις και λίγο κουκουλοφόροι επιτίθενται στο σπίτι του Φλαμπουράρη. Και δεν το ειπατε γιατί δεν θα μπορούσατε να αποδώσετε την ρετσινιά. Ηρθατε για άγραν εντυπώσεων. Παραβατικότητα υπάρχει στον τόπο. Αλλά δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο. Και στην Γερμανία που δεν κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ".
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας μιας επαγγελματικής αστυνομίας που δεν θα χτυπάει περαστικούς και δεν θα κλωτσάει 15χρονα που φορούν χειροπέδες.
"Είτε είστε όμηρος της ακροδεξιάς πτερυγας του κόμματός σας είτε προσπαθείτε να ψαρέψετε ψήφους από την Χρυσή Αυγή" κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τα κρούσματα χουλιγκανισμού

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα κρούσματα βίας σε αθλητικούς χώρους.
"Ο χουλιγκανισμός είναι χουλιγκανισμός. Δεν μας νοιάζει αν κάποιοι καίνε λεωφορεία γιατί νομίζουν ότι χτυπούν το κατεστημένο. Η αντιμετώπιση είναι η ίδια. Δεν είναι άλλο η βία στα γήπεδα και η βία στα Εξάρχεια. Εσείς όμως έχετε άλλη θέση. Δεν ασχολείστε καθόλου με το θέμα της ποδοσφαιρικής βίας. Εμείς σταματήσαμε 3 φορές το πρωτάθλημα. Γιατί δεν ασχολείστε με αυτό το θέμα; " ανέφερε ο πρωθυπουργός.
"Μας ενοχλεί κάθε είδους χουλιγκανισμός. Θέλω να σας πω ότι εμείς έχουμε αποτελέσματα, αλλα δεν θέλετε να τα αναγνωρίσετε. Αποκορύφωμα ηταν η σύλληψη ηγετικού στελέχους του Επαναστατικού Αγώνα", συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε και σε ΜΜΕ φιλικά όπως είπε στη ΝΔ που μόλις κατέθεσε ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης στην Βουλή, ξεκίνησαν αφιερώματα για τα Εξάρχεια.
Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου υπήρχαν εντάσεις στα Εξάρχεια. Θα το θυμώνται και άλλα στελέχη σας όπως ο κ.Βορίδης που συμετείχε σε αυτά τα επεισόδια..., ειπε ο κ. Τσίπρας.

Για το ταξίδι Μητσοτάκη στο Βερολίνο

 Ο Πρωθυπουργός στο τέλος της τοποθέτησης του αναφέρθηκε και στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης θέτοντας ερωτήματα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Τι ακριβώς πήγατε να κάνετε στην Γερμανία λίγες μέρες πριν από το κρίσιμο Γιούρογκρουπ;. Τι συζητήσατε πίσω απο κλειστές πόρτες με τον κ. Σόιμπλε; Ούτε μια φωτογραφία δεν βγάλατε. Στον κ. Σόιμπλε είχατε 75 λεπτά να παρουσιάσετε την πρότασή σας για έξοδο από την κρίση. Σ΄εμάς δεν είχατε; Ουδείς εδοξάσθη κρυπτόμενος. Δεν θα σας βγει σε καλό».
Και συνέχισε:
«Συμφωνείτε με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για μετρα 4 δισ μετά το τέλος του προγράμματος; Αναγνωρίζετε ή όχι την θετική πορεία της οικονομίς και την Κομισιόν και της Eurostat. Η ταυτίζεστε με τις θέσεις του ΔΝΤ; Επιμένετε ότι για τις καθυστερήσεις ευθύνεται η κυβέρνηση; Αυτά είναι επίκαιρα ερωτήματα και περιμένουμε ευθείς και καθαρές απαντήσεις από εσας και όχι συναντήσεις πίσω απο κλειστές πόρτες και κριτική εκ του ασφαλούς», είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.

Για τα πλεονάσματα

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε θλιβερή την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.
"Είναι θλιβερό να μην παίρνει θέση ο Πρόεδρος της ΝΔ αλλα να παρουσιάζει την εικόνα ενος μεμψίμοιρου" ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Μην περνάτε τον ελληνικό λαό για χαζό είπε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.
"Εσείς είχατε υπογράψει 4,5% πλεονάσματα . Λέτε ότι η 2η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει από τον Φλεβάρη του 2016. Κάνετε πως δεν θυμάστε ότι τον Μάιο του 2016 όταν πάλι οι συνήθεις ύποπτοι αμφισβητούσαν τις επιδόσεις της οικονομίας, μαζί μ εσας μας ζητούσαν 3,6 δις και πάλι τότε δεν παίρνατε θέση. Και πάλι την ίδια κριτική" ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι δεν πήρε απάντηση για τα μέτρα.
"Δεν απαντήσατε, γιατί την γραμμή σας την εκλαϊκεύει ο λαλίστατος αντιπροεδρός σας κ. Γεωργιάδης. Βγήκε ευθαρσώς και είπε, εκλογές, γιατί πρέπει να πέσει η κυβέρνηση. Η αλήθεια που είπε ο κ. Γεωργιάδης είναι ότι εμείς αυτά και άλλα τόσα θα τα κάναμε για να κλείσει η αξιολογηση"

Για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Ο πρωθυπουργός δεν άφησε αναπάντητες και τις βολές Μητσοτάκη για την παρουσία Τσακαλώτου στα επίσημα του σταδίου της Τούμπας συντροφιά με τον Ιβάν Σαββίδη.
«Η αντιπολιτευτική σας εγκυρότητα εξαντλείτε στο να κάνετε αστειάκια για την παρουσία του υπουργού Οικονομικών να πάει σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Και αφήσατε και άθλια υπονοούμενα γιατί παρακολούθησε τον αγώνα στα επίσημα με τον πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Τι θελετε να πείτε; Πείτε το ευθέως εκτός και αν θέλετε να πείτε ότι ο Τσακαλώτος είναι γκαντέμης και έχασε με 3-0» κατέληξε.

Για το Ελληνικό
«Η τήρηση των αρχαιολογικών και περιβαλοντικών όρων είναι προϋπόθεση για να πετύχει μια επένδυση. Η επένδυση πρέπει να προχωρήσει γρήγορα μεσα στο 2017 να ξεκινήσουν τα εργα αλλα προϋπόθεση είναι να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

 Για το ταξίδι στο Παρίσι

Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε για το ταξίδι στο Παρίσι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αθλιότητες υποστηρίζοντας ότι ήταν προγραμματισμένο ταξίδι για συνάντηση με επενδυτές.

" Αν αυτό το έκανε ο Σαμαράς θα ήταν καλό αν το κάνω εγω είναι γιατι πάω βόλτα τα παιδιά μου στην Ντίσνειλαντ . Για την συνάντηση με την Ρότσιλντ τι ύποπτο υπάρχει; " τόνισε ο πρωθυπουργός.
Και συνέχισε " αν ζητήσω εγω τα πόθεν έσχες θα νυχτώσουμε εδώ. Μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσομπάνη. Για να κλείσει η ιστορία σας . Εγω έμεινα σε ξενοδοχείο στο Παρίσι και όχι στο σπίτι του Βολταίρου. Καταθέστε τώρα το πόθεν εσχες σας και όχι σ εμενα κόλπα" κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για την πρόταση μομφής

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι πηγε στο Βερολίνο για να κάνει κακό στην χώρα.
"Δεν θα μιλούσα τόσο σκληρά περι αθλιότητας αν δεν άκουγα τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ να δηλώνει ότι αν δεν κλείσει στις 20 θα καταθέσουμε πρόταση μομφής στην κυβέρνηση. Αν έχετε την εντιμότητα καταθέστε πρόταση μομφής. Θα διαπισώσετε πόσο αποφασισμένοι είμαστε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση" ολοκλήρωσε την ομιλία του ο πρωθυπουργός.