Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει το χαρτί του μεταρρυθμιστή εντός και εκτός συνόρων, ένα κομμάτι της "παλιάς" ΝΔ λειτουργεί ως τροχοπέδη. Θρησκόληπτοι, ομοφοβικοί, κρατιστές και πάσης φύσεως παλαιοκομματικοί έρχονται σε κόντρα με ότι νέο θέλει να φέρει ο πρόεδρος της ΝΔ. Το άγχος των εκλογών παίζει σημαντικό ρόλο. Το τελευταίο κρούσμα αφορούσε τους 16 βουλευτές της ΝΔ που συνυπέγραψαν την ερώτηση για το χουντικό τάμα του έθνους που αίρει τις ρίζες του στο 1821 (!) μαζί με τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο και τον βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ Δημήτρη Καμμένο. Μετά από έντονη ενόχληση και δραστική παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ, απέσυραν τις υπογραφές τους οι Σ. Αναστασιάδης, Γ. Βαγιωνάς, Κ. Βλάσης, Γ. Γιακουμάτος, Στ. Γιαννάκης, Θ. Δαβάκης, Θ. Καράογλου, Γ. Κασαπίδης, Κ. Κατσαφάδος, Δ. Κυριαζίδης, Γεωργία Μαρτίνου, Β. Μπασιάκος, Χρ. Μπουκώρος, Κατερίνα Παπακώστα, Ελενα Ράπτη, Κ. Σκρέκας.


Η ερώτηση αφορούσε την «εκπλήρωση του τάματος του Εθνους και των Ηρώων του Εθνους για την ανέγερση μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού που συνεχίζει να αποτελεί ηθική και συμβατική υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας». Προτάθηκαν και θέσεις για την ανέγερση του τεράστιου ναού : «Το Πεδίον του Αρεως, τα ξέφωτα του Ζαππείου ή του Εθνικού Κήπου, το Αττικό Αλσος» κλπ...
Η μίνι εσωκομματική κρίση θα έπαιρνε άλλες διαστάσεις εάν οι βουλευτές της ΝΔ δεν ήταν μόνο 75 (μαζί με τον Κυρ.Μητσοτάκη). Πρόκειται για εκλεγμένους βουλευτές που είθισται να ξαναείναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές. Τον τελευταίο λόγο, όμως, για τα ψηφοδέλτια τον έχει ο πρόεδρος της ΝΔ και τα προειδοποιητικά μηνύματα ήδη έχουν σταλεί από το ηγετικό επιτελείο του Μοσχάτου. Η περίπτωση των “16” αποκάλυψε την πολυεπίπεδη παθογένεια που έρχεται σε σύγκρουση με ότι θέλει να προωθήσει ο Κυρ.Μητσοτάκης. Από τότε που εξελέγη στην ηγεσία της ΝΔ, πριν από 14 μήνες επιχείρησε να κάνει καταστατικές και λειτουργικές αλλαγές για να ανοίξει το δρόμο στο “νέο αίμα”.


Ο στόχος του ήταν στις επόμενες εκλογές να ανανεώσει την Κ.Ο έως 60%. Η ΝΔ είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό κόμμα που δημιούργησε, πριν από μερικούς μήνες, διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού που συνηθίζεται σε μεγάλες εταιρείες, τράπεζες κλπ. Ανοιξε μητρώο νέων πολιτικών στελεχών και εφαρμόζει μια επιστημονική και πολιτική διαδικασία μέσα από βιογραφικά, συνεντεύξεις κλπ, για τη δημιουργία νέων πολιτικών στελεχών.
Το "παλιό" όμως είναι εκεί. Πέρα από τους βουλευτές, εκ των πραγμάτων δέχεται εσωκομματικά πυρά για αδυναμία συντονισμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο γενικός γραμματέας της Κώστας Τσιάρας. Οσο και αν προσπαθεί να παίξει το ρόλο του “τροχονόμου” οι δυσλειτουργίες συνεχίζονται.

Η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών κάνει συχνά σκασιαρχείο από τη Βουλή. Έχει συμβεί ο ίδιος ο Κυρ.Μητσοτάκης να κόψει ερωτήσεις ρουσφετολογικού περιεχομένου που επρόκειτο να κατατεθούν. Σε ότι αφορά στους “16”, δεν ήταν μόνο ο αναχρονισμός του θέματος της ερώτησης των “16” για το τάμα του Παπαδόπουλου που στην καλύτερη περίπτωση αποτελεί τραγέλαφο. Ήταν και τα χαμηλά αντανακλαστικά που επιδείχθηκαν αναφορικά με την πολιτική ζημιά που θα προκαλούσε στον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ, που ήταν στο Βερολίνο και επιχειρούσε να πείσει την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι εκπροσωπεί ότι μεταρρυθμιστικό υπάρχει στην Ελλάδα. Υπήρχαν όμως και άλλες περενέργειες. Η συνυπογραφή της ερώτησης των βουλευτών της ΝΔ με τους Νικολόπουλο και Καμμένο, δημιούργησε εικόνα σύγχυσης με το ποιους τελικά είναι πιο κοντά η ΝΔ. Ο Κυρ.Μητσοτάκης έχει γυρίσει την πυξίδα έτσι ώστε να δείχνει προς το μεταρρυθμιστικό κέντρο, αλλά αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό. Εχει πολλές μάχες ακόμη να δώσει. Εντός και εκτός ΝΔ.