Την αντίδραση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προκαλούν οι “πανηγυρισμοί” της κυβέρνησης για το χθεσινό Eurogroup , οι οποίοι έχουν περάσει πλέον και στη Βουλή με τους κυβερνητικούς βουλευτές να επιχειρηματολογούν πως ήρθε το τέλος της λιτότητας.

Πριν από λίγο στη Βουλή κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης σχολίασε με δηκτικό τρόπο τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς λέγοντας χαρακτηριστικά: “Να σας δω , όπως χαμογελάτε σήμερα να χαμογελάτε και την ημέρα που θα παίρνετε φόρο από τους ανθρώπους των 600 ευρώ και θα κόβετε κατά 20% τις συντάξεις των 1000 ευρώ”.

Ο εισηγητής της Ν.Δ υποστήριξε ότι από τα χθεσινά κείμενα τα μόνα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ότι συμφωνία δεν υπάρχει, άρα “συνεχίζεται η όμορφη ιστορία της διαπραγμάτευσης” και ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα αφού πρώτα έλαβαν τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα κάνει γενναίες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό, στο ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας. Η ομιλία Βορίδη προκάλεσε όπως ήταν φυσικό μεγάλη ένταση στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ με τους βουλευτές της Ν.Δ να ζητούν από τον Πρόεδρο της Επιτροπής να επιβάλλει την τάξη: “Αφήστε τους βρε παιδιά. Να έχουμε μια κατανόηση σε αυτό που περνάνε οι άνθρωποι. Δεν είναι κι εύκολο” σχολίασε ο Βορίδης.

Μεταξύ των όσων ακούστηκαν ήταν και η ατάκα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τριανταφυλλίδη “ Μάκη τη μείωση του ΕΝΦΙΑ θα την ψηφίσετε;”. Η απάντηση του κ. Βορίδη έδειξε ότι στην παρούσα φάση στη σκέψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπάρχει η παραμικρή στήριξη στην κυβέρνηση με τον εισηγητή της Ν.Δ να σημειώνει χαρακτηριστικά: “ Να δούμε τι ρήτρα θα έχει δίπλα. Επειδή έχετε προεξοφλήσει τις μειώσεις ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ να ξέρετε ότι αυτό θα συμβεί υπό μία προϋπόθεση. Πλεόνασμα 3,5%. Αν αυτό σας αρέσει εμάς προφανώς μας περισσεύει. Κοντός ψαλμός αλληλούια. Όλα αυτά θα κριθούν από τον κυρίαρχο λαό” είπε.

Στον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας απάντησε ο Υπουργός Εσωτερικών πάνος Σκουρλέτης κατηγορώντας τη Ν.Δ για έλλειψη επιχειρηματολογίας: “Διαψευστήκατε για εκλογές. Αντί να έρθετε και να ασκήσετε κριτική καλόπιστη , δεν μιλάτε επί του περιεχομένου. Δηλαδή τι θέλετε; Να μην κλείσει η συμφωνία για να βουλιάξει η χώρα; Αυτή η συμφωνία πλαίσιο έχει μια εσωτερική λογική. Για κάθε μέτρο επιπλέον επιβάρυνσης προβλέπεται αντίμετρο ελάφρυνσης. Εξ ου και η διαπίστωση μηδενικής δημοσιονομικής απόκλισης. Σε αυτό διαφωνείτε;” είπε αρχικά ο κ. Σκουρλέτης με τον Μάκη Βορίδη να απαντά από το έδρανό του: “Μόλις το δω θα σας πω. Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα”. Ο κ. Σκουρλέτης συνέχισε λέγοντας ότι η συμφωνία εξασφαλίζει η χώρα για δύο χρόνια καθαρό τοπίο πάνω στο οποίο μπορεί να στηθεί αναπτυξιακή πορεία ενώ για τα εργασιακά η συμφωνία προβλέπει δάνειο τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.