Το νέο χρονικό ορόσημο για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της απάντησής του στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα στον Βασίλη Λεβέντη. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός σε μία αποστροφή του λόγου του «Με τις τελευταίες εξελίξεις και με το κλείσιμο της αξιολόγησης έως τις 20 Μάρτη, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητάμε εδώ και να αντιπαρατιθέμεθα για τα σημαντικά που είναι πώς θα μειωθεί η ανεργία, πώς θα δημιουργηθεί νέος πλούτος, πώς θα προστατευτεί η κοινωνική πλειοψηφία, πώς η χώρα θα βγει από την επιτροπεία».

Η 20η Μαρτίου είχε τεθεί ως ορόσημο από τον επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ την περασμένη Κυριακή σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα και σήμερα ήταν η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη ημέρα αναφέρθηκε από επίσημα κυβερνητικά χείλη και δη αυτά του πρωθυπουργού.

Πρόκειται για ένα νέο ορόσημο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την αξιολόγηση τη στιγμή που τους δανειστές έχουν ακουστεί πολλές ημερομηνίες.

Στο μυαλό του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται ξεκάθαρα το ζήτημα της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το οποίο μετά τη συμφωνία στο Eurogroup και τις ανακοινώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει τεθεί υπό έντονη αμφισβήτηση.

Στόχος πλέον της κυβέρνησης είναι να προλάβει να κλείσει την αξιολόγηση μέχρι τις 20 Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένης και της πλευράς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έτσι ώστε να προλάβει την ΕΚΤ η οποία συνεδριάζει στις 22 και 23 Μαρτίου. Η πρώτη συνεδρίαση αφορά μη νομισματικά ζητήματα αλλά στη γενική συνέλευση της 23η Μάρτη θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.