Εσωκομματικές αναταράξεις στη Νέα Δημοκρατία προκαλεί η φέτα. Ένας «γαλάζιος πόλεμος» ξέσπασε ανάμεσα στους βουλευτές που προέρχονται από εκλογικές περιφέρειες με παραγωγή φέτας (Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη κλπ) και την Πειραιώς για την απόφαση της ηγεσίας να δώσει το πράσινο φως στους ευρωβουλευτές του κόμματος να υπερψηφίσουν την εμπορική συμφωνία CETA, ανάμεσα στην ΕΕ και τον Καναδά, η οποία δίνει το δικαίωμα στον Καναδό παραγωγό να παράγει δική του φέτα. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερψήφισαν τη συμφωνία αν και η δική τους κυβέρνηση ήταν αυτή που έκανε τις τελικές διαπραγματεύσεις με αποτέλεσμα οι αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες να φουντώσουν στο τριήμερο της Αποκριάς.

Η φέτα πάντα αποτελούσε το υπογάστριο της ελληνικής κτηνοτροφικής παραγωγής. Το μίνι «αντάρτικο» προκάλεσε το ξήλωμα του βουλευτή Γιώργου Κασαπίδη από τη θέση του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης ο οποίος ήταν μεταξύ των διαφωνούντων. Πηγές της Πειραιώς υποστήριξαν ότι ο βουλευτής έδωσε και άλλες αφορμές στην ηγεσία (πρωτοστάτησε στην συγκέντρωση υπογραφών για το χουντικό τάμα της Παναγίας που έλκει τις ρίζες του από το 1821 κλπ). Οι ίδιες πηγές προειδοποίησαν επίσης ότι δεν μπορεί ειδικά ένας τομεάρχης να μη συμφωνεί με την πολιτική επιλογή του κόμματος. Δεν δόθηκαν εγκαίρως εξηγήσεις, ήταν και η πίεση από τους ψηφοφόρους που τους έλεγαν «γιατί ψηφίσατε εσείς ενώ δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ» και άναψαν εσωκομματικές φωτιές.

Χθες το απόγευμα έγινε ευρεία σύσκεψη στο κτίριο της Πειραιώς για το θέμα της φέτας υπό την προεδρία του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρη Αυγενάκη. Τα επιχειρήματα του ηγετικού επιτελείου για την υπερψήφιση της συμφωνίας είναι ότι γίνονταν διαπραγματεύσεις επί εφτά χρόνια και είναι καλό να υπάρχει μια τέτοια συμφωνία τώρα που ο Τραμπ αρνείται να προχωρήσει την εμπορική συμφωνία ΕΕ- ΗΠΑ, ότι οι παραγωγοί φέτας στον Καναδά είναι κυρίως Ελληνες μετανάστες, οι ελληνικές εξαγωγές είναι περιορισμένες και το “τυρί τύπου φέτα” του Καναδά δεν μπορεί να εξαχθεί στην Ευρώπη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, ο αναπληρωτής Τομεάρχης, βουλευτής Άρτας, κ. Γιώργος Στύλιος, ο αναπληρωτής Τομεάρχης, βουλευτής Φλώρινας, κ. Γιάννης Αντωνιάδης, βουλευτές αγροτικών περιοχών και στελέχη της Γραμματείας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση αναγνωρίζει ότι με τη συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά, δεν επετεύχθη πλήρως η προστασία της φέτας αλλά αυτό «οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου και στη διαπραγμάτευσή τους τα δύο τελευταία χρόνια». Σε ενημερωτικό σημείωμα η Πειραιώς τονίζει ότι, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου, στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κ. Γ. Κατρούγκαλος επιχειρηματολόγησε υπέρ της υπερψήφισης της συμφωνίας ενώπιον όλων των ευρωβουλευτών. Στη συνέχεια, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δια του αρμοδίου τότε Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Γιώργου Σταθάκη, υπερψήφισε τη συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών (απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθει προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). «Όταν, όμως, η συμφωνία πήγε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν» τονίζεται. «Όχι για τη φέτα, αλλά για τα εργασιακά θέματα.»

Η ΝΔ επισημαίνει ότι παρά τις όποιες αδυναμίες της συμφωνίας, σε καμία περίπτωση, δεν γίνεται να διαγραφούν τα ευρύτερα ευεργετήματα από την κύρωσή της και αυτό το θετικό ισοζύγιο υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

«Υπογραμμίζεται ότι, με τη συγκεκριμένη συμφωνία, εκλείπουν οι δασμοί 8% - 12% για μία σειρά ελληνικών αγροτικών - και όχι μόνο – προϊόντων» αναφέρει το σημείωμα. «Παράδειγμα, τα ροδάκινα, το ελαιόλαδο, τα τυριά, οι γούνες, τα τυποποιημένα ελληνικά προϊόντα κ.λπ. Άρα, τα προϊόντα μας αυτά γίνονται ανταγωνιστικότερα στον Καναδά, σε μία προηγμένη δηλαδή αγορά 30.000.000 κατοίκων.

Για τους παραγωγούς - στην πλειοψηφία τους Έλληνες - που ήδη δραστηριοποιούνται στην καναδική αγορά, η CETA προβλέπει ότι, προς το παρόν, μπορούν να χρησιμοποιούν τη λέξη “φέτα“, συνοδευόμενη, υποχρεωτικά από τη φράση “Made in Canada” και, βεβαίως, χωρίς ελληνικά σύμβολα. Προβλέπει, επίσης, ότι από εδώ και στο εξής, κανένας νέος παραγωγός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λέξη “φέτα”, παρά μόνο εάν διατυπώσει συγκεκριμένα ότι πρόκειται για “τυρί τύπου φέτας” Made in Canada.

Επιπλέον, η ελληνική φέτα παραμένει απολύτως προστατευμένη στην Ευρώπη, ενώ οι ελληνικές εταιρείες που παράγουν γνήσια φέτα θα μπορούν να κάνουν εξαγωγές στον Καναδά (και χωρίς δασμούς εισαγωγής)..»

Η ΝΔ υποστηρίζει ακόμη ότι η Ελλάδα παράγει ετησίως 120.000 τόνους φέτας. «Η εσωτερική ζήτηση είναι 80.000 τόνοι» αναφέρει. «Οι ανάγκες της Ευρώπης μπορούν να φτάσουν τους 500.000 τόνους ενώ οι ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς προσεγγίζουν τους 1.000.000 τόνους ετησίως. Άρα, μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή μας, να διαφημίσουμε το γνήσιο προϊόν φέτα και να το πουλήσουμε με ευκολία γιατί η ζήτησή του, στη Ευρώπη μόνο, είναι πενταπλάσια της σημερινής μας παραγωγής. Σε κάθε περίπτωση η CETA φέρνει την προστασία της φέτας σε σαφώς καλύτερο επίπεδο από αυτό που ήταν πριν. Το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε η πλήρης προστασία της φέτας οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου.