Την ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο αρχηγός της ΝΔ τόνισε ότι η διαπραγμάτευση έπρεπε να κλείσει εδώ και ένα χρόνο, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση συνειδητά καθυστερούσε και λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Εκτίμησε πως είναι πιθανό να χαθεί η προθεσμία του Eurogroup της 20ης Μαρτίου για συμφωνία, ενώ χαρακτήρισε τα προληπτικά μέτρα τέταρτο μνημόνιο. "Η χώρα χρειάζεται άλλο σχέδιο για επενδύσεις. Το 4ο μνημόνιο είναι ήδη εδώ με τα μέτρα που θα προνομοθετήσει η κυβέρνηση. Αυτά επί της ουσίας δεσμεύουν τη χώρα πέρα από το 2018 χωρίς πρόσθετα χρήματα", πρόσθεσε. "Πιστεύω ότι η αξιολόγηση θα κλείσει, αλλά με πολύ μεγάλο κόσμο για την κοινωνία".

"Η καθυστέρηση προκαλεί πρόσθετα μέτρα, όπως έγινε και με την πρώτη αξιολόγηση. Υπάρχει ευθύνη και στους δανειστές που έχουν υπερβολικές απαιτήσεις. Όταν εμείς είμαστε αναξιόπιστοι, τότε δίνουμε δικαίωμα σε αυτούς να είναι πιο αυστηροί. Είναι παράλογα όμως και τα πρωτογενή πλεονάσματα για την επόμενη δεκαετία, καθώς αυτά φέρνουν πρόσθετα μέτρα", συνέχισε ο αρχηγός της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πάντως ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει κανένα από τα νέα μέτρα. "Εμείς μέτρα δεν ψηφίζουμε, ούτε τα αντίμετρα. Ο κ. Τσίπρας μόνος του θα φέρει το βάρος. Δικός του είναι ο λογαριασμός", δήλωσε χαρακτηριστικά. "Χρέος της αντιπολίτευσης είναι να λέει σκληρές αλήθειες. Εγώ βιντεάκι σαν αυτό για τα δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ με τα ψέματα του κ. Τσίπρα, δεν θα δείτε με εμένα πρωταγωνιστή", τόνισε.

"Η ΝΔ θα κατέβει μόνη στις εκλογές. Θα υπάρξει δραστική ανανέωση στα ψηφοδέλτια. Δεν θα δείτε μία κυβέρνηση πρώην Υπουργών, αλλά ο καθένας έχει τη διαδρομή του. Είμαι κατά της λογικής των αφορισμών. Πολλοί έσπευσαν να μας λοιδορήσουν για το Μητρώο Στελεχών, αλλά εμείς έχουμε 1.000 πρόσωπα που ήρθαν οικειοθελώς στο κόμμα και θέλουν να προσφέρουν. Υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά σήμερα δεν θα γεφυρώσουμε το χάσμα κομμάτων-κοινωνίας χωρίς τέτοιες μεταρρυθμίσεις", σημείωσε.

Ερωτηθείς για τις συναντήσεις του στο Βερολίνο με τον Βόλφγκανκ Σόιμπλε και την Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι "φορά τη φανέλα της εθνικής Ελλάδος, διεκδικώντας το καλύτερο για τη χώρα, κόβοντας κάθε συζήτηση για Grexit και παρουσίασα το δικό μας σχέδιο για την έξοδο από την κρίση".

"Το αίτημα για εκλογές είναι διαρκές - το αποσυνδέω όμως από την αξιολόγηση. Θέλουμε να κλείσει, αλλά πιστεύουμε ότι θα έχουμε μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει επενδύσεις ή δουλειές", σημείωσε σχετικά με το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες. "Αν είχαν γίνει εκλογές, θα είχαμε την απαραίτητη αξιοπιστία για να ζητήσουμε περαιτέρω χαλάρωση από τους Ευρωπαίους", πρόσθεσε. "Δεν θεωρώ λάθος ότι ζήτησα εκλογές μετά από τρεις μήνες στην ηγεσία του κόμματος".

Ο ίδιος απάντησε ότι η κυβέρνησή του δεν θα κάνει απολύσεις στο δημόσιο, ενώ θα ολοκληρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις που τώρα έχουν παγώσει, όπως είπε. "Απολύσεις δεν υπάρχει λόγος να γίνουν, με εξαίρεση τις περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών ή επιόρκων. Εμείς δεν θα αποδεχθούμε καμία παράνομη μονιμοποίηση συμβασιούχου", εξήγησε.

"Σήμερα το πεδίο για ειλικρινή συνεννόηση δεν υπάρχει στην οικονομία. Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν υπάρχει σημαντικό περιθώριο αποκλίσεων. Εμείς βάλαμε πλάτη και στην Ευρώπη για το προσφυγικό. Όμως ο πρωθυπουργός επενδύει στον διχαστικό λόγο και τις προσωπικές επιθέσεις", σημείωσε για το ενδεχόμενο συναίνεσης. Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει σε λύσεις συγκυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, όπως ζητά η Ένωση Κεντρώων.

"Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές, αλλά ακόμα και αν είναι αυτοδύναμη η ΝΔ, θα κάνω πρόσκληση για μία καλύτερη κυβέρνηση ακόμα και εξώ από το πολιτικό φάσμα. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χωρά σε μία τέτοια κυβέρνηση. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι 100% αφοσιωμένη στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια, χωρίς εσωτερικές ατζέντες, όπως έχει ο ΣΥΡΙΖΑ", τόνισε.

Τόνισε ότι θα καταργήσει την απλή αναλογική "αμέσως μετά τις εκλογές", προτείνοντας ένα άλλο εκλογικό σύστημα στη θέση του τωρινού. 

"Θα γίνει εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι πρόθεσή μου να ποινικοποιήσω. Πρέπει να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη το 2015. Πρέπει να πάμε την Ελλάδα επιτέλους μπροστά με πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Θέλουμε να κάνουμε τους πολίτες να πιστέψουν σε δικές τους δυνατότητες", σημείωσε. "Υπάρχει υπέρβαση 400 εκατομμυρίων μόνο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από αυξήσεις. Και εγώ θα ήθελα να δώσω αυξήσεις, αλλά δεν τις σηκώνει ο προϋπολογισμός του κράτους. Ο ΣΥΡΙΖΑ χτίζει νέο κομματικό στρατό στο Δημόσιο".

Κληθείς να σχολιάσει τις ευθύνες της ΝΔ για την κρίση, σημείωσε ότι υπάρχουν ευθύνες, αλλά λιγότερες από εκείνες του ΠΑΣΟΚ. "Ωστόσο ο κ. Καραμανλής είπε την αλήθεια στον λαό έστω και με καθυστέρηση. Αντιθέτως ο κ. Παπανδρέου πορεύτηκε με το 'λεφτά υπάρχουν' και μας οδήγησε στο μνημόνιο", σημείωσε.