Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος και Γιάννης Μανιάτης με ερώτησή τους ζητούν να χυθεί άπλετο φως στα έργα και τις ημέρες του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα και την χρηματοδότηση του από την Attica Bank, αλλά και την ανάληψη έργων οδοποιίας του τμήματος «Πατρών – Πύργου».

Αναλυτικότερα
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

- Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρ. Σπίρτζη

- Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δ. Παπαδημητρίου

-Υπουργό Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σ. Κοντονή

Σοβαρότατα προβλήματα δημιουργούνται από την επιστολή της 25.1.2017 της Attica Bank προς τον όμιλο Καλογρίτσα, τόσο με τις χρηματοοικονομικές δυνατότητες του υποψήφιου για άδεια τηλεοπτικού σταθμού και ανάληψης έργων του δημοσίου, αλλά κυρίως με τον τρόπο χειραγώγησης και επηρεασμού, με πιέσεις σε στελέχη της τράπεζας για τις αποφάσεις χρηματοδότησης ή έκδοσης εγγυητικών επιστολών υπέρ του «Ομίλου» για ανάληψη δημοσίων έργων.

Από το περιεχόμενο της επιστολής, που βγήκε στην δημοσιότητα σε έγκυρες εφημερίδες, προκαλούνται πολλά ερωτηματικά τόσο για τον «ειδικό» τρόπο χρηματοδότησης που απαιτούσε ο «Όμιλος» από την Attica Bank όσο και για τις επιχειρηματικές αποφάσεις του όσον αφορά την επιχειρηματικά σωστή διαχείριση των δανείων που έλαβε, ώστε να προστατευθεί η τράπεζα από πιθανές ζημιές. Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα από την επιστολή της τράπεζας της 25.1.2017 όπου η διοίκηση της αναφέρει ότι παρέλαβε «τον λογαριασμό του Ομίλου σας σε δυσανάλογο ύψος αναφορικά με τις εξασφαλίσεις του και μάλιστα έναν λογαριασμό που αυξήθηκε υπερβολικά στο άμεσο παρελθόν και σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα»

Αυτές οι αναφορές καθώς και άλλες συνδυαζόμενες με:

Την μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδας για ευρήματα μη σωστής διαχείρισης στην χρηματοδότηση επιχειρήσεων από την Attica Bank

Την αδικαιολόγητη κατάτμηση σε 8 μικρότερες εργολαβίες του έργου οδοποιίας Πατρών – Πύργου, που έχουμε πολλές φορές καταγγείλει στη Βουλή, όπου ο «Όμιλος» έχει πάρει και τις 4 από τις 8 εργολαβίες που έχουν μέχρι σήμερα δημοπρατηθεί.

Την αναφορά και του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα πρόσφατα στην Βουλή, «ότι κατατμήσαμε το έργο σε 8 τμήματα για να πάρουν περισσότεροι εργολάβοι αλλά δυστυχώς δεν το καταφέραμε αφού τις 4 πρώτες δημοπρασίες τις πήρε ο ίδιος εργολάβος»

Επιβάλλουν να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση για να ληφθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα μέτρα προστασίας του δημοσίου συμφέροντος από τέτοιες απαράδεκτες πρακτικές που δηλητηριάζουν την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή, νοθεύουν τον ανταγωνισμό και δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα και στον ήδη πληγέντα τραπεζικό τομέα.

Μετά τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί μέχρι σήμερα για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος από τις ενέργειες του «Ομίλου»;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν άμεσα για να εξασφαλισθεί ότι δεν θα συνεχισθεί η ήδη απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί;

3. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν εάν επαληθευθούν οι αναφορές της Attica Bank και πώς θα συνδυασθούν αυτές με τις νομικές ενέργειες που ήδη έχουν γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδος.

4. Πώς θα εξασφαλισθεί η ολοκλήρωση των έργων που έχει αναλάβει μετά τα χρηματοοικονομικά προβλήματα του "Ομίλου" που ανακύπτουν καθημερινά;

Ο Ερωτώντες Βουλευτές

Γιάννης Μανιάτης

Γιάννης Κουτσούκος