Τα χρέη φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς την εφορία ανέρχονται σε 94 δισεκατομμύρια ευρώ και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δίνει ανάσα σε πολίτες και επιχειρήσεις είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και τον Γιώργο Τράγκα ο πρώην υπουργός  Τρύφων Αλεξιάδης. Ο πρώην υπουργός τόνισε πως δίνεται η δυνατότητα αν κάποιος χρωστάει και συμφωνήσει το 60% των πιστωτών του να ενταχθεί στην ρύθμιση και να πληρώσει το χρέος του έως και σε 100 δόσεις. Ερωτηθείς για τα χρέη επιχειρήσεων που έχουν κλείσει όπως η Ολυμπιακή Αεροπορία ή το Μινιόν απάντησε πως αυτά δεν μπορούν να εισπραχθούν, ενώ είπε επίσης πως όσοι έχουν χρέη μπορούν να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους λέγοντας πως υπάρχει εγκύκλιος από το 2010 την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν ώστε να μην χάσουν το σπίτι τους.

Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε πως έχει αλλάξει η στόχευση στην είσπραξη προστίμων υποστηρίζοντας πως δεν ασχολούμαστε πλέον τόσο με τη μικρή και μεσαία φοροδιαφυγή αλλά με τη μεγάλη, ενώ υπογράμμισε πως πρέπει να γίνει ένας απολογισμός στον τομέα της φορολογικής πολιτικής για το εάν τα μέτρα που επιβλήθηκαν ήταν αποτελεσματικά. Σημείωσε πως δεν έχει νόημα να αυξάνεις τους φορολογικούς συντελεστές αλλά να αυξάνεις τις διαδικασίες εισπραξιμότητας. Για το θέμα συμπλήρωσε πως  στελέχη των δανειστών καταλάβαιναν καλύτερα τα προβλήματα από στελέχη του υπουργείου.  

Διαπραγμάτευση

Για την συμφωνία ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε πως «ήταν πολιτική αναγκαιότητα να κλείσει η συμφωνία του 2015 ενώ είπε πως πολλές από τις απαιτήσεις των δανειστών είναι παράλογες, ενώ συμπλήρωσε πως «οι δανειστές έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης στην Ελλάδα καθώς είναι αρκετά χρόνια στη χώρα μας». Ανέφερε πως η κυβέρνηση κάνει σκληρή διαπραγμάτευση λέγοντας πως «η κυβέρνηση ετοιμάζει τα νομοσχέδια και τα φέρνει στη Βουλή».

Μπλοκάκια

Σε ό,τι αφορά τα μπλοκάκια είπε πως το καινούριο σύστημα ασφάλειας δημιουργεί πρόβλημα σε κάποιους αλλά όχι στην πλειοψηφία των ασφαλισμένων…  Αναγνώρισε ότι κάποιες περιπτώσεις πληρώνουν περισσότερα από όσα πλήρωναν στο παρελθόν… Ερωτηθείς εάν έχουν υπογραφεί ρήτρες βουλγαροποίησης από προηγούμενες κυβερνήσεις απάντησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κληρονομήσει μια βαριά κληρονομιά.