Νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα δίνει τη δυνατότητα σύστασης Κέντρων Αποτεφρωτηρίων Νεκρών και από ιδιώτες προανήγγειλε σήμερα το πρωί από τη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, κουνώντας με αυτό τον τρόπο το δάχτυλο στους δημάρχους οι οποίοι αν και έχουν την αρμοδιότητα δεν αναλαμβάνουν τη σχετική πρωτοβουλία.

Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Άννας Βαγενά η οποία με δάκρυα στα μάτια περιέγραψε την περιπέτεια που πέρασε πρόσφατα αναγκαζόμενη να μεταβεί στη Βουλγαρία για να αποτεφρώσει τη σορό του αγαπημένου της συντρόφου Λουκιανού Κηλαηδόνη , ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι πλέον έχει διαμορφωθεί ένα πλήρες πλαίσιο για την αποτέφρωση νεκρών στη χώρα επισημαίνοντας ότι οι δήμοι έχουν την υποχρέωση να συστήσουν κέντρα αποτέφρωσης νεκρών. Ο Υπουργός μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει κοινό μέτωπο των προοδευτικών ανθρώπων ώστε να πιεστούν οι δήμοι και να μην υποκύψουν σε σκοταδιστικές δυνάμεις της κοινωνίας που εμποδίζουν τη σύσταση αποτεφρωτηρίων και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κατατεθεί νομοθετική πρωτοβουλία για να να δοθεί η δυνατότητα σύστασης Κέντρων Αποτεφρωτηρίων Νεκρών σε ιδιώτες. “Αν δεν μπορούν οι δήμοι θα το κάνουν οι ιδιώτες” είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Με την ολοκλήρωση της πρωτολογίας του Υπουργού ο προεδρεύων Σπύρος Λυκούδης απευθύνθηκε στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας τα συλληπητήρια της Βουλής και λέγοντάς της “ Όλοι οι συνάδελφοι είμαστε δίπλα σας και κοντά σας σε αυτή τη φάση”. Ο τηλεοπτικός φακός γύρισε στην Άννα Βαγενά η οποία ήδη είχε ξεσπάσει σε κλάματα με τις καρδιές να σφίγγουν από συγκίνηση όταν άρχισε να περιγράφει την περιπέτειά της: “ Μοναδική λύση για όποιον επιθυμεί να αποτεφρωθεί μετά θάνατον είναι η αποστολή της σορού στο εξωτερικό, με τον πλησιέστερο διαθέσιμο χώρο να εντοπίζεται στη Σόφια της Βουλγαρίας. Πλην όμως μια τέτοια επιλογή οδηγεί σε μείζονα οικονομική, συναισθηματική και ψυχική επιβάρυνση, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι οικείοι του θανόντος να πέσουν θύματα κυκλωμάτων εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου. Δεν θα ξεχάσω όταν ήμουν στη Σόφια , εκεί στο ΚΑΝ είδα ένα νεαρό παιδί, έναν Βούλγαρο να του δίνουν την τεφροδόχο και να την αγκαλιάζει με μεγάλη αγάπη. Γι’αυτό σας λέω, είναι τεράστια ανακούφιση αυτή η διαδικασία” είπε αρχικά η κα Βαγενά. Εν συνεχεία η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διαχώρισε το θρησκευτικό συναίσθημα με την απόφαση κάποιου να αποτεφρώσει τη σορό οικείου του λέγοντας ότι και η ίδια προσεύχεται κάθε μέρα στην Παναγία: “Ελπίζω να συγκρουστούν κάποιοι με αυτό τον σκοταδισμό . Δεν έχει καμία σχέση αυτό με τη θρησκεία. Εγώ αυτό το δύσκολο διάστημα που πέρασα προσεύχομαι κάθε μέρα και κάνω τον σταυρό μου στην Παναγία” κατέληξε η κα Βαγενά.