Η πλειονότητα των µελών της Επιστηµονικής Επιτροπής του Αναπτυξιακού Συµβουλίου του υπουργείου Οικονοµίας, µε επικεφαλής τον ισχυρό άνδρα του Ινστιτούτου Levy, Jan Kregel, εμπνευστή του διπλο9ύ νομίσματος Geuro, συνδέεται µε ένα αόρατο νήµα µέσα από πρόσωπα, καταστάσεις και οργανισµούς. Κοινός παρονοµαστής, ο σκεπτικισµός τους απέναντι στη «συνταγή» πολιτικής που ακολουθεί η Ελλάδα και στην πορεία της ευρωζώνης και του κοινού ευρωπαϊκού νοµίσµατος. Έτσι, η οµάδα που πλαισιώνει τον διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Levy, Jan Kregel, εµφανίζει αρκετά στοιχεία οµοιογένειας στις θέσεις της.

Διαβάστε εδώ: Μυστική επιτροπή δραχμιστών στο Υπουργείο Οικονομίας - O ρόλος του Ινστιτούτου Levy

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Θεοχαράκης, είναι ένα από τα πλέον γνώριµα πρόσωπα µετά την εµπλοκή του στην ταραχώδη περίοδο της διαπραγµάτευσης του 2015. Γενικός γραµµατέας ∆ηµοσιονοµικής Πολιτικής και επικεφαλής του τεχνικού κλιµακίου στη διαπραγµάτευση του υπουργείου Οικονοµικών µε τους εκπροσώπους των δανειστών, ήξερε από πρώτο χέρι τις σκέψεις, τους σχεδιασµούς και τις πρωτοβουλίες του Γιάνη Βαρουφάκη. Οι καλά γνωρίζοντες τα παρασκήνια της εποχής υποστηρίζουν ότι ήταν σε γνώση του και όσα είδαν το φως της δηµοσιότητας για το σχέδιο επιστροφής σε εθνικό νόµισµα, υποκλοπής των ΑΦΜ και δηµιουργίας ενός παράλληλου τραπεζικού συστήµατος, µε εικονικούς λογαριασµούς. Ο στενός φίλος και συνεργάτης του Γ. Βαρουφάκη, µάλιστα, δεν έφυγε ποτέ από την «εξίσωση», αφού, µετά την παραίτησή του από τη θέση του γραµµατέα, τοποθετήθηκε πρόεδρος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου και επιστηµονικός διευθυντής του Κέντρου Προγραµµατισµού και Οικονοµικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ο άνθρωπος που συνδέει τον Νίκο Θεοχαράκη µε τη Mariana Mazzucato, συγγραφέα και συνεργάτιδα του πρώην υπουργού Οικονοµικών, ο οποίος συµµετέχει µε την Ιταλίδα οικονοµολόγο στο Institute for New Economic Thinking του Τζορτζ Σόρος. Η Ιταλίδα οικονοµολόγος έχει αρθρογραφήσει πολλές φορές υποστηρίζοντας ότι η «συνταγή» που ακολουθείται στην Ελλάδα είναι λάθος, ενώ, σε πρόσφατη συνέντευξή της στην «Εφηµερίδα των Συντακτών» για το βιβλίο της « Το επιχειρηµατικό κρά τος», αναφέρθηκε στον πρώην υπουργό Οικονοµικών λέγοντας ότι είχε καταρτίσει σχέδιο για την Ελλάδα το οποίο δεν έπεσε ποτέ στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων. Το συγκεκριµένο σχέδιο στο οποίο αναφέρθηκε δεν είναι άλλο από την ίδρυση µιας επενδυτικής τράπεζας.

Την ελληνική έκδοση του βιβλίου της Mariana Mazzucato έχει σχολιάσει εκτενώς ένα άλλο µέλος της Επιστηµονικής Επιτροπής που δηµιούργησε ο υπουργός Οικονοµίας, ∆. Παπαδηµητρίου, ο οµότιµος καθηγητής του Πανεπιστηµίου Αθηνών Κωστής Βαΐτσος. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που έχει µακρά ιστορία στον χώρο της οικονοµίας, αφού στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου διετέλεσε διοικητής της Εµπορικής Τράπεζας από τον Οκτώβριο του 1981 έως τον Ιούλιο του 1982, υφυπουργός Εθνικής Οικονοµίας από τον Ιούλιο του 1982 έως τον Σεπτέµβριο του 1983 (µε πολιτικό προϊστάµενο ως υπουργό Εθν. Οικονοµίας τον Γεράσιµο Αρσένη) και αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονοµίας από τον Σεπτέµβριο του 1983 έως τον Ιούλιο του 1985 (µε τον Γ. Αρσένη πάλι).

Ανοιχτά υπέρ της επιστροφής στη δραχµή έχει ταχθεί ο καθηγητής του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας Λευτέρης Τσουλφίδης, ο οποίος έχει συµµετάσχει πολλάκις σε εκδηλώσεις του «Σχεδίου Β» του Αλέκου Αλαβάνου. Εχοντας συνυπογράψει το βιβλίο «Ο µόνος δρόµος είναι ο δεύτερος δρόµος: Ευρώ ή ∆ραχµή;», επιχειρηµατολογεί µε άρθρα και δηµόσιες τοποθετήσεις του υπέρ του εθνικού νοµίσµατος. Σε άρθρο του το 2013 στο tvxs.gr είχε γράψει χαρακτηριστικά: «Χρεοκοπία εντός του ευρώ µού είναι αδιανόητη. Χρεοκοπία και υιοθέτηση εγχώριου νοµίσµατος αφενός µεν είναι εφικτή, αφετέρου µπορεί να έχει θεαµατικές θετικές επιπτώσεις, όπως, τουλάχιστον, δείχνουν εµπειρικές µελέτες, αλλά και η ιστορία προηγούµενων πτωχεύσεων της Ελλάδας, όπως π.χ. του 1932», συµπληρώνοντας: «Συνεπώς, η ύπαρξη δύο νοµισµάτων είναι δυνατή, αλλά µόνο σε ένα µεταβατικό στάδιο. Το εγχώριο νόµισµα µπορεί να έχει θεαµατικές θετικές επιπτώσεις, εφόσον συνοδεύεται και µε αλλαγές στη δοµή της οικονοµίας επί το παραγωγικότερο».

Ακόµα ένας καθηγητής της Επιτροπής, ο Θωµάς Μούτος, από το Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών, µπορεί να µην έχει ταχθεί υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά σε οµιλία του το 2011 είχε πει ξεκάθαρα ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, όπως και των υπόλοιπων χωρών του νότου, ήταν πρόωρη και αποτέλεσε µια κατεξοχήν πολιτική απόφαση. Στην ίδια οµιλία του κατέληξε ότι, αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να περάσει σε ανάπτυξη και δεν αλλάξει η οικονοµική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, είναι πιθανό να ακολουθήσει την πορεία της Αργεντινής, την οποία είχαν πάρει ως παράδειγµα στο σχέδιό τους οι καθηγητές του Ινστιτούτου Levy. Ενα τέτοιο ενδεχόµενο είχε σχολιάσει σε άλλη οµιλία του, υποστηρίζοντας ότι «δεν θα έρθει το τέλος του κόσµου, αν η Ελλάδα οδηγηθεί στη χρεοκοπία. Και η Αργεντινή βρέθηκε σε δυσµενή θέση, αλλά κατάφερε να πάει καλύτερα και µετά την αποδολαριοποίησή της».