«Πρέπει και οι βουλευτές να είναι με την ίδια φορολόγηση όπως όλοι οι πολίτες», υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή «Σεμνά και ταπεινά» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Δημήτρη Πετρόπουλο.
Ερωτηθείς στη συνέχεια αν συμφωνεί ότι θα πρέπει να παίρνουν οι βουλευτές 74 χιλιάδες το χρόνο όταν ο βασικός μισθός είναι 500€, ο κ. Μπαλαούρας σημείωσε ότι «θα γίνει εκλογίκευση και για τα φορολογικά και για τις αποζημιώσεις.

Με αφορμή τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «υπάρχει μια τάση μείωσης της εκλογικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ διότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπόγραψε ένα μνημόνιο μετά από μια μεγάλη και σκληρή διαπραγμάτευση, όπως γίνεται και τώρα για να περισώσουμε πολλά πράγματα που πρέπει να περισωθούν όπως το να επαναφέρουμε τις εργασιακές σχέσεις»

Για τις βουλευτικές αποζημιώσεις

Μ.ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Υπάρχει μια διαφοροποίηση πράγματι γιατί είναι μερικά κονδύλια τα οποία είναι όπως όμως είναι παντού και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα όπως για παράδειγμα έξοδα κίνησης. Ανάλογα με την απόσταση που έχει κάποιος βουλευτής είναι περίπου 250€ κάτι τέτοια κονδύλια τα οποία κατά τα άλλα υπάρχουν πολύ πλησίον στην ενιαία φορολόγηση των πολιτών.
Έχει από καιρό ετοιμαστεί, πριν ο Ελεύθερος Τύπος βγάλει κάποια στοιχεία, ότι θα γίνει μια πλήρης τακτοποίηση που πια ο βουλευτής, και έχουν γίνει σημαντικές μειώσεις στη βουλευτική αποζημίωση, θα έχει την ίδια μεταχείριση με τον πολίτη και ενδεχομένως πιο δυσμενή γιατί πολλά λεφτά από το βουλευτή, τουλάχιστον σε εμάς ισχύει αυτό, το 40% της αποζημίωσης πηγαίνει στο κόμμα και στην κοινωνική αλληλεγγύη.

Για τη μειωμένη φορολόγηση της αποζημίωσης των βουλευτών

Μ.ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Πρέπει και οι βουλευτές να είναι με την ίδια φορολόγηση όπως όλοι οι πολίτες.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί ότι θα πρέπει να παίρνουν οι βουλευτές 74 χιλιάδες το χρόνο όταν ο βασικός μισθός είναι 500€

Μ.ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θέλει μια άλλη αντιμετώπιση ούτε αυτό το θεωρώ σωστό νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει εκλογίκευση και στην αποζημίωση του βουλευτή.
Οι υποχρεώσεις του βουλευτή είναι πάρα πολλές, δεν περισσεύει τίποτα, το κυριότερο που αντιμετωπίζω και εγώ και άλλοι συνάδελφοί μου πάρα πολλά λεφτά δίνονται για βοήθεια συνανθρώπων μας τα οποία δεν στα ζητάνε για χάρισμα ή για βοήθεια, στα ζητάνε για δάνειο και αυτά τα λεφτά φυσικά χάνονται…

Μ.ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Θα γίνει εκλογίκευση και για τα φορολογικά και για τις αποζημιώσεις.

Με αφορμή τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ

Μ.ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Θα σας απαντήσω με την επιφύλαξη μου για τις δημοσκοπήσεις. Δηλαδή αν πάρουμε παραμονές του ’15 τι λέγανε οι δημοσκοπήσεις, να πάρουμε το δημοψήφισμα που έδινε αντίστροφα νούμερα και μάλιστα στο 62% το Ναι και το μικρότερο στο Όχι καταλαβαίνετε ότι πάσχουν οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα βεβαίως υπάρχει μια τάση μείωσης της εκλογικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ διότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπόγραψε ένα μνημόνιο μετά από μια μεγάλη και σκληρή διαπραγμάτευση, όπως γίνεται και τώρα για να περισώσουμε πολλά πράγματα που πρέπει να περισωθούν όπως το να επαναφέρουμε τις εργασιακές σχέσεις. Δεν ξεκινάμε δηλαδή από το 0 ξεκινάμε από το μείον γιατι τις εργασιακές σχέσεις τις είχαμε και τις χάσαμε στα προηγούμενα δύο μνημόνια… Εμείς δίνουμε μάχες όσο το δυνατόν για καλύτερη συμφωνία. Από εκεί και πέρα θέλω να κάνω ένα ρητορικό ερώτημα ότι η ΝΔ που φαίνεται ότι είναι υψηλότερα και σε μερικές δημοσκοπήσεις αρκετά υψηλότερα από το ΣΥΡΙΖΑ μήπως έχουμε δει αν υπάρχουν μετακινήσεις μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ ή σε άλλα κόμματα;
Εγώ επειδή τα παρακολουθώ δεν υπάρχει ούτε μια μετακίνηση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως προς τη ΝΔ.
Ο κόσμος που μας ψήφισε είναι ένας κόσμος που είναι αμήχανος τώρα, είναι επιφυλακτικός, είναι κριτικός απέναντί μας και σε πολλά πράγματα έχει δίκιο αλλά δεν έχει μετακινηθεί για πολλούς λόγους.
Αν εμείς ξεδιπλώσουμε την πολιτική μας και βγάλουμε τη χώρα από το στενό κορσέ των μνημονίων και το ’17 και το ’18 να έχουμε ανάπτυξη, να μειωθεί και άλλο η ανεργία… αν καταφέρουμε σε αυτό τον κόσμο να του παρουσιάσουμε στα δύο χρόνια που απομένουν κάποια θετικότερα πράγματα από σήμερα τότε νομίζω ότι αυτό τον κόσμο μπορούμε να τον κερδίσουμε.