Την ύστατη μάχη για τα εργασιακά δίνει ο πρωθυπουργός στη Ρώμη, την στιγμή που οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, γι’ αυτό το θέμα, βρίσκονται στον αέρα.   Ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τσουσκ, στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και στους προεδρεύοντες στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης Γιόζεφ Μουσκάτ και Πάολο Τζεντιλόνι, με την οποία ο πρωθυπουργός ζητά ξεκάθαρη απάντηση για το πόσο το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, ειδικά σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ένα ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη εκτός της Ελλάδος.  

Την επιστολή ο πρωθυπουργός απέστειλε και προς όλους τους ομολόγους του, δηλαδή και στους 26 ηγέτες της ΕΕ. Εντωμεταξύ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου να συναντηθεί με την Άγκελα Μέρκελ, καθώς οι πληροφορίες που φτάνουν από τις Βρυξέλλες λένε ότι το ΔΝΤ δεν κάνει βήμα πίσω για τις ομαδικές απολύσεις και το lock out.  

Ο πρωθυπουργός χθες στη βράδυ μίλησε σε Πανεπιστήμιο της Ρώμης όπου εκεί χαρακτήρισε ανόητα και σεξιστικά τα σχόλια του προέδρου του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπουλ για τις χώρες του Νότου και επεσήμανε ότι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν στα χρόνια της κρίσης ενίσχυσαν τον Βορά έναντι του Νότου.

Η επιστολή του πρωθυπουργού έχει ως εξής: