Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ και Ελλάδας, το περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, τα εξοπλιστικά, αλλά και η στρατηγικής σημασίας αεροναυτική βάση της Σούδας, κυριάρχησαν στις συνομιλίες των Υπουργών Αμύνης των δύο χωρών, Πάνου Καμμένου και Στρατηγού ε.α.Τζέημς Ματτίς στην Ουάσινγκτων.

«Αρχίζει μία καινούργια ημέρα για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στον τομέα της άμυνας» τόνισε με δήλωσή του ο Έλληνας ΥΕΘΑ μετά το πέρας της συναντήσεως για να προσθέσει ότι «ενώ με την προηγούμενη κυβέρνηση, παρότι, ο ίδιος ο Πρόεδρος είχε βοηθήσει, είχαν την αντίληψη περί παγκοσμιοποιήσεως, η νέα διοίκηση του Τραμπ αντιλαμβάνεται τον ιδιαίτερο ρόλο του έθνους - κράτους, όπως επίσης και την ιδιαιτερότητα που έχουν τα κράτη με ιστορία και ιδιαίτερους δεσμούς να αναπτύξουν συνεργασίες».

Όπως τόνισε ο κ. Καμμένος, ο Αμερικανός ομόλογός του «συνεχάρη την Ελλάδα για το ότι κρατάει το 2% στο «μπάτζετ» του ΝΑΤΟ και του είπα ότι εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για αυτό, αλλά έχουμε μεγάλη πίεση από την πλευρά των πιστωτών και των υπουργών Οικονομικών. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το δουν και οι κυβερνήσεις μεταξύ τους», καλώντας τον Στρατηγό Ματτίς να επισκεφθεί επισήμως την Ελλάδα πραγματοποιώντας έτσι την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού ΗΠΑ στη χώρα μας για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια. «Δέχθηκε την πρόσκληση και μάλιστα μου έδωσε το χέρι του εκείνη τη στιγμή», τόνισε χαρακτηριστικώς.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη διμερή συνεργασία, το ΝΑΤΟ με αιχμή τη βάση της Σούδας και τις υπάρχουσες δυνατότητες για την επέκτασή της και τη στρατηγική της σημασία της για τη Συμμαχία, στις πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και με τις τρίτες χώρες, με τη δημιουργία ασπίδας σταθερότητας σε συνεργασία προς τα νότια με το Ισραήλ την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και προς τα βόρεια με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Αναφορικώς τέλος με τα εξοπλιστικά ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι «εξηγήσαμε την οικονομική κατάσταση της χώρας και ζητήσαμε από την πλευρά των ΗΠΑ να υπάρξει ένα πλάνο, ώστε από τη μία πλευρά να μπορέσει να εξοπλιστεί η Ελλάδα και από την άλλη χωρίς αυτό να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό. Νομίζω ότι είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο».