Tην ενεργοποίηση των «γαλάζιων» αυτοδιοικητικών στελεχών επιδιώκει η οδός Πειραιώς και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συνάντηση που πραγµατοποίησε ο πρόεδρος της Ν.∆., Κυριάκος Μητσοτάκης, στα κεντρικά γραφεία του κόµµατος την Τετάρτη µε τους δηµάρχους που προέρχονται από την Κεντροδεξιά. Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Secret», ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε τη συµµετοχή τριών στελεχών από τη «γαλάζια» παράταξη της Κεντρικής Ενωσης ∆ήµων Ελλάδος στην επιτροπή που ασχολείται µε το πρόγραµµα της Ν.∆. για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρόσθεσε ακόµα ότι το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ετοιµάζει ερώτηση, που αναµένεται να καταθέσει τις επόµενες µέρες στη Βουλή, ζητώντας ενηµέρωση για το ύψος των χρηµάτων που χρωστά και δεν έχει καταβάλει µέχρι στιγµής το ∆ηµόσιο στους δήµους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συζήτηση κυριάρχησε και το θέµα που έχει προκύψει τελευταία µε τις προθέσεις της κυβέρνησης να προωθήσει αλλαγή του εκλογικού νόµου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση µε εισαγωγή του συστήµατος της απλής αναλογικής. Ο αρµόδιος υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Σκουρλέτης, µάλιστα, έχει ξεκινήσει τις σχετικές διαβουλεύσεις, κάνοντας επαφές ανά την επικράτεια και εξηγώντας τους σχεδιασµούς της κυβέρνησης, ενώ από τη Βουλή εµφανίστηκε κάθετος για την εφαρµογή της απλής αναλογικής, σηµειώνοντας ότι θα αποτελέσει «εργαλείο ευρύτερων συνθέσεων», που θα εξασφαλίσει την «προστασία της αντιπροσωπευτικότητας» αλλά και θα βάλει τις βάσεις για την ανάπτυξη της χώρας.

Οι δήµαρχοι εξήγησαν στον κ. Μητσοτάκη γιατί είναι αντίθετοι στο ενδεχόµενο εφαρµογής αυτού του εκλογικού συστήµατος, τονίζοντας ότι ανατρέπει τη σταθερότητα της διοίκησης και αποδυναµώνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας υπογράµµισε ότι είναι απολύτως αντίθετος στην καθιέρωση της απλής αναλογικής και στην Αυτοδιοίκηση, ενώ δεσµεύτηκε ότι, εάν η σηµερινή κυβέρνηση προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόµου, µόλις η Νέα ∆ηµοκρατία αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου, θα αλλάξει αµέσως µια τέτοια ρύθµιση, που αποτελεί χτύπηµα στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην Ν.∆., πάντως, συνδέουν τις κυβερνητικές αυτές προθέσεις µε ενδεχόµενους σχεδιασµούς του Μαξίµου για εκλογικό αιφνιδιασµό στα τέλη του 2018 µε τριπλές εκλογές (εθνικές, δηµοτικές και περιφερειακές). Το σενάριο αυτό ψιθυρίζεται όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστηµα, προκαλώντας έντονη ανησυχία τόσο στην Πειραιώς όσο και στα «γαλάζια» αυτοδιοικητικά στελέχη. Οπως έλεγε έµπειρο νεοδηµοκρατικό αυτοδιοικητικό στέλεχος της Ν.∆. στο «Secret», «αν τους βγει ο σχεδιασµός και περάσουν τον κάβο της αξιολόγησης, τότε το σενάριο αυτό είναι πολύ πιθανό, καθώς θα επιχειρήσουν να µπαχαλοποιήσουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές δηµιουργώντας σύγχυση και στις εθνικές, που διεξάγονται ταυτόχρονα»