Συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρό, πραγματοποίησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, κατά τη διάρκεια της οποίας, ανέφερε:

"Σας καλωσορίζω στην Αθήνα. Και θέλω να τονίσω ότι οι Έλληνες εκτιμούμε διαχρονικά την πολύ μεγάλη συμβολή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Γιατί η Διεθνής Επιτροπή ήδη από την εποχή της Μικρασιατικής Καταστροφής και μέχρι σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις, έχει επιτελέσει την αποστολή της και έναντι του Ελληνικού Λαού. Το έργο αυτό συνεχίζεται και τώρα, γιατί είναι πολύ σημαντική η συμβολή της Διεθνούς Επιτροπής γενικότερα στην αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού προβλήματος σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Κυρίως δε του Προσφυγικού ζητήματος το οποίο έχει προκύψει εξαιτίας του πολέμου στη Συρία. Και έχει ενταθεί η δραστηριότητά σας από τότε που υπάρχει το ειδικό γραφείο της Διεθνούς Επιτροπής στην Αθήνα, δηλαδή από το 2016.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω –και το γνωρίζετε ήδη- ότι η Ελλάδα και ο Ελληνικός Λαός, παρά την πολύ μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζουν, έχουν επιτελέσει και θα επιτελέσουν στο ακέραιο το καθήκον τους στο πρόβλημα των Προσφύγων. Εκείνο το οποίο θα ήθελα επίσης να σας παρακαλέσω, με το κύρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, είναι να πείσετε ορισμένους Εταίρους μας στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κυρίως εκείνους οι οποίοι εμφανίζουν φοβικά σύνδρομα απέναντι στους Πρόσφυγες, ότι δεν είναι δυνατόν να είσαι Ευρωπαϊκή Χώρα και να μην σέβεσαι τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και μια από τις θεμελιώδεις αρχές είναι ο σεβασμός του Ανθρώπου, της αξίας του και της προσωπικότητάς του. Το κύρος, επαναλαμβάνω, της Διεθνούς Επιτροπής είναι μεγάλο και θεωρώ ότι η δική σας παρέμβαση, προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη Αλληλεγγύη σ’ αυτό το μείζον, υπαρξιακό θέμα –κυρίως για την Ευρώπη- θα ήταν πολύ σημαντική.

Σας ευχαριστώ και πάλι, και θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε περισσότερα κατά τη διάρκεια της σημερινής μας συνάντησης."

Ο Περιφερειακός Δ/ντης για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία P.VIAL απαντώντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε:

"Καταρχάς κ. Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γι’ αυτά τα λόγια με τα οποία μας υποδεχτήκατε, λόγια τα οποία βγαίνουν κατευθείαν απ’ την καρδιά μας. Θα ήθελα να σας διαβιβάσω τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής του κ. Peter Maurer ο οποίος -είμαι σίγουρος- ότι θα αισθανθεί ιδιαίτερη τιμή, αν μπορέσει να συναντηθεί μαζί σας μέσα στα πλαίσια της προσεχούς επίσκεψής του.

Αναφερθήκατε στις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Σχέσεις οι οποίες ξεκινάνε από το 1919, από τον ελληνοτουρκικό πόλεμο δηλαδή, συνεχίσθηκαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην δεκαετία του 60, όταν επισκεπτόμεθα τους κρατουμένους, κι αυτή η συνεργασία, η σχέση, είναι ιδιαίτερα πολύτιμη. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, ότι είναι μια πραγματική πρόκληση αυτή που αντιμετωπίζουμε τώρα στην Ευρώπη με την μετανάστευση.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχει εντυπωσιασθεί, πραγματικά, από τον ανθρωπισμό με τον οποίο η Κυβέρνηση αλλά και ο Ελληνικός Λαός υποδέχτηκαν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, όταν ερχόντουσαν κατά εκατοντάδες -για να μην πω χιλιάδες- στις ακτές της Ελλάδας. Γι΄ αυτό ακριβώς το λόγο, και εμείς, προσφέραμε τις υπηρεσίες μας στον Έλληνα Πρωθυπουργό κύριο Τσίπρα, όταν συναντήθηκε με τον Πρόεδρό μας, κατ΄ αρχάς στο Νταβός και μετά ήρθαμε τον Μάρτιο του 2016 στην Ελλάδα, δηλαδή έχουμε σχεδόν ένα χρόνο παρουσίας στην Ελλάδα, για να μην πω ότι αυτές οι μέρες είναι και η επέτειος της δημιουργίας της αποστολής."