Για πιέσεις στον θεσμικό ιστό της χώρας κατηγορεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και καλεί τους βουλευτές και τα στελέχη του να είναι αμείλικτα ασκώντας τα αντιπολιτευτικά τους καθήκοντα. "Στην προσπάθειά της να αποφύγει τις εκλογές ή έστω για να περιορίσει την ήττα της, η Κυβέρνηση θα διαπράξει ατοπήματα" τόνισε μιλώντας στους τομεάρχες της Κ.Ο πριν αναχωρίσει για την Μάλτα. "Τα διαπράττει ήδη" συνέχισε. "Εμείς πρέπει να λειτουργήσουμε ως εγγυητές της δημοκρατικής ομαλότητας".
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στην ενημέρωση, την δικαιοσύνη τα θεσμικά και την οικονομία "υπηρετεί ένα οργανωμένο σχέδιο Ακρότητας και διχασμού". "Προς τι;" αναρωτήθηκε. "Η Δημοκρατία δεν ακυρώνεται στον πυρήνα της. Οι εκλογές θα λειτουργήσουν ως κάθαρση. Λαός και ιστορία δεν θα δείξουν καμία επιείκεια απέναντι στη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης."

Οι εξεταστικές βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Πειραιώς. Εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας "για να αποφύγει τα αδιέξοδα που τον πνίγουν θα επιχειρήσει να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή". "Ολα στο φως" είναι η γραμμή που θα ακολουθήσει η ΝΔ επιχειρώντας παράλληλα να βάλει στο κάδρο και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί ότι η κατάσταση δεν είναι επικίνδυνη μόνο στην οικονομία. "Είναι επικίνδυνη η πίεση που δέχεται ο θεσμικός ιστός της ελληνικής Δημοκρατίας" είπε χαρακτηριστικά στους τομέαρχες. Ανέφερε και παραδείγματα:

ΜΜΕ : Κατήγγειλε την "αποτυχημένη απόπειρα της κυβέρνησης να ελέγξει τα Μ.Μ.Ε. και να κάνει κάθε ανεξάρτητη φωνή να σωπάσει". Αναφέρθηκε σε "αλλεπάλληλα και ενίοτε κωμικοτραγικά επεισόδια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκροτήσει ένα πλέγμα φιλοκυβερνητικών Μ.Μ.Ε. με στόχο τη συκοφάντηση των αντιπάλων της και φυσικά τον εκβιασμό όσων την ενοχλούν με τις απόψεις ή την παρουσία τους".

ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ: Μίλησε για παθολογίες - και μάλιστα σοβαρές - στη λειτουργία της διοίκησης. "Βλέπουμε να γίνονται συνεχώς παράνομοι διορισμοί" τόνισε. "Βλέπουμε αποφάσεις να καταπίπτουν ως αντισυνταγματικές."

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: Επικαλέστηκε τις καταγγελίες των ίδιων των δικαστών για απόπειρες ελέγχου της Δικαιοσύνης και αναφέρθηκε και στην τελευταία ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων όπου εκφράζεται για μία ακόμα φορά «η έντονη ανησυχία της για το καθημερινό πλέον φαινόμενο της απόπειρας αναχαίτισης του έργου των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών με τη δημόσια στοχοποίησή τους». Στην ίδια ανακοίνωση καταγγέλλονται αθέμιτες πιέσεις προς Δικαστές μέσω μιας δημοσιογραφίας που υπηρετεί συγκεκριμένα πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα. "Αυτή δεν είναι εικόνα ευρωπαϊκής χώρας" τόνισε ο Κυρ.Μητσοτάκης. "Η Νέα Δημοκρατία έχει, από ιδρύσεώς της, συνδεθεί με το δημοκρατικό κεκτημένο στη χώρα μας. Δεν θα αφήσουμε λοιπόν το καθεστώς του ΣΥΡΙΖΑ να δηλητηριάσει τη λειτουργία των θεσμών. Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε τους θεσμούς. Και μπορούμε να το κάνουμε. Η Δικαιοσύνη είναι το τελευταίο καταφύγιο του απλού πολίτη. Αν καταρρεύσει η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, καταρρέουν όλα."

Εκλεισε για μια ακόμη φορά κάθε πόρτα συναίνεσης. "Σας ζητώ να είστε σε διαρκή ετοιμότητα και εγρήγορση" τόνισε. "Να είσαστε σκληροί να είσαστε αμείλικτοι με την Κυβέρνηση, ασκώντας τα αντιπολιτευτικά σας καθήκοντα. Να είστε όμως αυστηροί και με τους εαυτούς σας, σεβόμενοι το δημοκρατικό κεκτημένο που εμείς οικοδομήσαμε. Να θυμάστε τι είναι η παράταξή μας και τί εκπροσωπεί. Αλλά και τι περιμένει ο κόσμος από μας.Θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων."