Στην εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί άμεσα, καθώς έχουν εξαντληθεί και ο χρόνος, όσο και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας, προχώρησε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Επανέλαβε ότι για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης δεν ευθύνεται η κυβέρνηση, αλλά οι παράλογες απαιτήσεις της άλλης πλευράς. «Στην α’ αξιολόγηση ζητούσαν μέτρα 3,6 δισ. και τώρα μέτρα 4,5 δισ. Και στις δύο περιπτώσεις χρειάστηκε χρόνος και επιμονή για να βγάλουμε τις απαιτήσεις αυτές από το τραπέζι. Όλα αυτά αποδεικνύουν πως γίνεται επίμονη και ουσιαστική διαπραγμάτευση από την πλευρά μας. Δεν θα επιτρέψουμε να περάσουν μέτρα, που όχι μόνο είναι εκτός της συμφωνίας του καλοκαιριού του 2015, αλλά και δεν μπορεί και να αντέξει η κοινωνία» είπε ο κ. Ρήγας.

Υπογράμμισε πως το κομβικό σημείο όλης της διαπραγμάτευσης είναι η επίτευξη της μηδενικής δημοσιονομικής επιβάρυνσης, ενώ τόνισε ότι σε συνδυασμό με τον στόχο να βγει η Ελλάδα στις αγορές το 2018, θα διαμορφωθεί ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο.

Ερωτηθείς για το σενάριο εκλογών και για την κυβερνητική συνοχή, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Όταν καταλήξουμε σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο συμφωνίας, θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να το εγκρίνει» και τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας».

Για τις εκλογές ο κ. Ρήγας είπε ότι σε αυτή τη φάση θα ήταν καταστροφικές για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, ενώ άφησε αιχμές για την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας: «Οι εκλογές είναι επιδίωξη των κύκλων της ΝΔ και της διαπλοκής που έχουν την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα».

Ερωτηθείς για τη ΔΕΗ, είπε ότι «γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση και θα δοθεί λύση που θα είναι προς όφελος της ΔΕΗ και της ελληνικής οικονομίας συνολικά» και ζήτησε «να είμαστε προσεχτικοί και φειδωλοί σε αυτά που λέμε, ειδικά πριν ολοκληρωθούν συγκεκριμένες διαδικασίες».

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συνέντευξη του Κ. Σημίτη, του καταλόγισε τεράστιες ευθύνες και τόνισε την ανάγκη να απαντηθούν τα ερωτήματα που από τότε διατύπωνε στη Βουλή ο Γ. Δραγασάκης, πώς δηλαδή γίνεται να έχουμε ανάπτυξη 4% και παράλληλα το χρέος να μεγαλώνει» όπως υπογράμμισε ο κ. Ρήγας.