Με εισήγηση του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ξεκίνησε το  20ο συνέδριο του ΚΚΕ, στην έδρα του κόμματος  στον Περισσό.

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση το παρών έδωσαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,  Δημήτρης Κρεμαστινός και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης Κατά την έναρξη της συνεδρίασης τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή για τους σύντροφος που έφυγαν από τη ζωή από το τελευταίο τους συνέδριο πριν 4 χρόνια.  

Στις 4ήμερες εργασίες του Συνεδρίου, πέραν των πολιτικών εκτιμήσεων της κατάστασης στην Ελλάδα και διεθνώς, το ΚΚΕ θα επικεντρωθεί στον απολογισμό δράσης της Κεντρικής Επιτροπής και όλου του κόμματος, στα νέα καθήκοντα και στον προγραμματισμό δράσης έως το 21ο Συνέδριο, καθώς και στην εκλογή νέας ΚΕ και Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

Το βασικό περιεχόμενο του θέματος του 20ού Συνεδρίου συμπυκνώνεται στην «ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ μπροστά στο καθήκον της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και της ανάπτυξης της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική- αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, στην πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για την εργατική εξουσία».