«Ο στόχος μας είναι η κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων και να μπορούν τα παιδιά να μπαίνουν με το Απολυτήριο του Λυκείου και τη βαθμολογία που θα έχουν εκεί όπως γίνεται και σε πολλές χώρες αλλά και που θα επιφέρει μία κανονικότητα, θα ξανακάνει το Λύκειο και βεβαίως θα βγάλει το απίστευτο άγχος που έχουν οι οικογένειες και τα παιδιά»

Αυτό επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Γαβρογλου απαντώντας στην Βουλή σε ερώτηση της βουλευτού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κυρίας Εύης Χριστοφιλοπούλου.

Ο κ. Γαβρογλου αναφέρθηκε και στο θέμα της φετινής μείωσης των εισακτέων στις Σχολές υψηλής ζήτησης των ΑΕΙ και τόνισε ότι «είναι σαφές ότι τηρήσαμε απαρέγκλιτα τις νόμιμες διαδικασίες, ο Νόμος λέει ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου πρέπει να βγάλουμε αυτήν την απόφαση, την είχαμε εκδώσει μέχρι τις 15 Μαρτίου»

«Προσπαθήσαμε μια μερική συμμόρφωση με τις αποφάσεις των Σχολών και των Πρυτανικών Αρχών. Δεν μπορεί οι Πρυτανικές Αρχές και τα Τμήματα να τους λέει κάτι και η Πολιτεία να τους βάζει διπλάσιο και πολλές φορές τριπλάσιο αριθμό. Υπάρχουν θέματα υποδομής αλλά πάνω απ΄ όλα υπάρχουν θέματα ποιότητας στην Εκπαίδευση. Δεν ακούσαμε τα Πανεπιστήμια – γιατί και τα Πανεπιστήμια είναι υπερβολικά στο να θέλουν λίγους φοιτητές- προσπαθήσαμε να μπούμε σε μία διαδικασία ορθολογικοποίησης γιατί το βασικό μας κριτήριο δεν είναι ότι θέλουμε πολλούς γιατρούς, είναι ότι θέλουμε καλούς γιατρούς, θέλουμε καλούς Ιστορικούς, θέλουμε καλούς Νομικούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μπαίνει λίγος κόσμος. Πρέπει να μπαίνει κόσμος καλά προετοιμασμένος και στη συνέχεια να εκπαιδεύεται ακόμα καλύτερα" πρόσθεσε.

Σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις είπε ότι «έχουμε πει επανειλημμένως ότι πρόκειται για αδιάβλητες μεν αλλά χωρίς παιδαγωγικό χαρακτήρα. Εξαντλούν τα νέα παιδιά και πάρα πολλές φορές, ειδικά στις θεωρητικές επιστήμες ο αποκλειστικός στόχος είναι το πώς μπορεί κανείς να απομνημονεύσει, λέξη προς λέξη μάλιστα, κείμενα»

Πρόσθεσε ότι για να σταματήσει η πίεση προς τα πανεπιστήμια, πρέπει να ενισχυθεί η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση.

«Να αυξήσουμε τον αριθμό των εισακτέων στις Σχολές της λεγόμενης μεγάλης ζήτησης; Δηλαδή, στα Πολυτεχνεία, στις Νομικές και τις Ιατρικές; Είναι σωστό η Ανώτατη Εκπαίδευση να είναι ανάμεσα στις Σχολές μεγάλης και μικρής ζήτησης; Δίνει αυτό μία ομοιογένεια στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση; Ας μην παίζουμε λοιπόν αυτή τη στιγμή με την αγωνία των παιδιών και των οικογενειών τους» είπε ο υπουργός Παιδείας.

«Λέω λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή να προχωρήσουμε με αυτόν τον τρόπο, σεβόμενοι κατά ένα μικρό ποσοστό τα Τμήματα. Να μπούμε κατά ένα μικρό ποσοστό – εγώ διαφωνώ με το ότι ο αριθμός των φοιτητών που θα μπαίνουν να είναι στην απόλυτη κυριαρχία των Πανεπιστημίων), θα πρέπει να είναι σε μία συνεννόηση των Πανεπιστημίων με την Πολιτεία και βεβαίως να βρούμε έναν αλγόριθμο. Αλλά αυτά, πρέπει να γίνουν όλα σε ένα πλαίσιο μελέτης και των επαγγελμάτων – θα απαντήσω και στον κύριο Κεγκέρογλου αργότερα για τα θέματα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων), ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα που δεν τα ξέρουμε καθόλου- επειδή όμως θίξατε δυο πράγματα που δεν είχατε κανένα λόγο να τα θίξετε, μην νομίζετε ότι δεν θέλω να τα απαντήσω» κατέληξε.

Για τις μετεγγραφές φοιτητών τόνισε οτι «υπάρχει ένα πρόβλημα – έχουμε πει δημόσια- ότι θα πρέπει να το επανεξετάσουμε και εδώ είναι ένα πεδίο δόξης λαμπρόν και τα άλλα Κόμματα να μας φέρουν τις προτάσεις τους'

Ο κ. Γαβρογλου αναφέρθηκε στο θέμα του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου όπου τον τελευταίο καιρό υπάρχουν αλληλοκατηγορίες μεταξύ καθηγητών και είπε ότι 'θα έχουμε να κάνουμε πολύ σοβαρές ανακοινώσεις στο Υπουργείο μέχρι το τέλος της εβδομάδας γιατί υπάρχουν καταστάσεις που έχουν πια ξεφύγει τον έλεγχο της νομιμότητας»