«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ΔΕΗ να παραμείνει ο στρατηγικός πυλώνας του ενεργειακού τομέα της χώρας, όχι μόνο σήμερα, το 2020, το 2030 κ.ο.κ.» είπε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, δευτερολογώντας, στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας για το θέμα της ΔΕΗ.

«Για να παραμείνει, προφανώς, πρέπει να γίνουν διάφορες αλλαγές. Μερικές από αυτές είναι δύσκολες, μερικές είναι επιβεβλημένες, μερικές είναι ζητούμενες. Κάποιες πρέπει να τις κάνει η κυβέρνηση , κάποιες πρέπει να τις κάνει η ΔΕΗ, κάποιες πρέπει να τις κάνει και να τις συζητήσει η τοπική κοινωνία», είπε ο υπουργός.

Ο υπουργός τόνισε ότι «πρέπει να στηριχθεί και να παραμείνει ενεργός ο ρόλος του λιγνίτη στο ενεργειακό μας μείγμα» και μάλιστα ακόμη και το 2030, παρότι μειωμένος στο μείγμα, θα αποτελεί «ισχυρό στοιχείο» του μείγματος. Χαρακτήρισε «εμβληματικό» έργο την υπό κατασκευή «Πτολεμαΐδα V» σε αυτή την κατεύθυνση. Τόνισε όμως, ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της καταδίκης της χώρας για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην πρόσβαση στο λιγνίτη, στη οποία εδράζεται και η επαναφορά των απαιτήσεων των δανειστών για πώληση ποσοστού της ΔΕΗ, δημιουργεί ένα πεδίο συζήτησης, που πρέπει να γίνει και να είναι «καθαρή, ανοιχτή» και πρόσθεσε:

«Το ότι θα υπάρξει άνοιγμα στο πεδίο του λιγνίτη φαίνεται ότι θα υπάρξει, δε μπορεί να αποφευχθεί. Τώρα, ο τρόπος, η διαδικασία, οι επιλογές, το τι θα περιλαμβάνει αυτό, το αν θα έχει παλιές μονάδες, μεσαίες, το εάν θα μπορούν να ανανεωθούν, ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να έχει το όποιο επενδυτικό σχήμα, αν θα είναι αρκετά τα χρήματα που θα πάρει η ΔΕΗ από αυτή την ιστορία, είναι όλα θέματα προς συζήτηση».

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι όλα είναι ανοιχτά σε αυτή τη συζήτηση. «Δεν έχουμε κανέναν απολύτως σχέδιο στο συρτάρι, ούτε ξεπουλήματος, ούτε οτιδήποτε άλλο» είπε ο κ. Σταθάκης. Σημείωσε, ότι στο διάλογο θα συμμετάσχουν η κυβέρνηση, οι θεσμούς και η ΔΕΗ, προσδιορίζοντας ότι μπορεί να παραχθεί ένα σχέδιο σε έναν ορίζοντα εξαμήνου.

Απαντώντας σε κριτικές βουλευτών και στελεχών αντιπολιτευόμενων κομμάτων ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση κινείται στο πλαίσιο της εντολής που πήρε από τον ελληνικό λαό και οι κινήσεις της είναι απολύτως διαφανείς. «Δίνουμε μια μάχη, κάνουμε συμβιβασμούς, σε άλλα πράγματα κερδίζουμε σε άλλα πράγματα χάνουμε, αλλά η πολιτική μας είναι πάντα καθαρή, ανοιχτή και δεν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία για αυτό». Σημείωσε, ότι στο πλαίσιο αυτό, όταν πριν τρεις εβδομάδες επανήλθε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από τους θεσμούς, η πώληση του 40% της ΔΕΗ, η κυβέρνηση δεν την υπέγραψε και διάλεξε να διαπραγματευτεί για να πετύχει κάτι άλλο.

Για τους μελλοντικούς διαγωνισμούς παραχώρησης των τεσσάρων νέων λιγνιτωρυχείων επεσήμανε ότι, από αυτά, μόνο της Βεύης είναι σε μια προοπτική που μπορεί να προκηρυχθεί, αλλά απάντησε αυστηρά σε κριτικές γιατί δεν έχει προκηρυχθεί μέχρι τώρα: «Να είναι σαφές προς κάθε κατεύθυνση δεν υπέγραψα και δεν υπογράφω μια σύμβαση, η οποία δεν έγινε με διαγωνιστική διαδικασία. Δόθηκε λίγες βδομάδες πριν πέσει μια κυβέρνηση, όπως δόθηκε».