Χαιρέτισε την επιστροφή των θεσμών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας όμως ότι κάποια στοιχεία της συμφωνίας δεν ικανοποιούν την Ελλάδα.

"Υπάρχουν πράγματα που μας ικανοποιούν και άλλα όχι, όπως συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις. Είχαμε μια συμφωνία για τους βασικούς πυλώνες", τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ότι στη συμφωνία "Δεν θα υπάρχουν ομαδικές απολύσεις ούτε νομοθέτηση «lock out». Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα υπάρξει από τον Σεπτέμβριο του 2018". Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι οι Ευρωπαίοι είναι θετικοί στη σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup, εφόσον πρόκειται να κλείσει η αξιολόγηση πριν το επόμενο προγραμματισμένο στις 22 Μαΐου.

Σχολιάζοντας το θέμα του χρέους, είπε ότι αυτό θα τεθεί μετά το τέλος του προγράμματος του 2018. "Μετά το πρόγραμμα θα είμαστε μια κανονική χώρα και δεν θα υπάρχει επιτήρηση", πρόσθεσε.

"Το πρόγραμμα τελειώνει Αύγουστο 2018. Λίγο πριν θα αποφασιστεί ένας μηχανσιμός για μετά το 2018. Εκεί θα κριθεί αν επιτεύχθηκαν οι στόχοι. Δεν θα υπάρχει επιτήρηση μετά το 2018. Αν είμαστε εντός στόχων για 3,5% πλεόνασμα, το 2019 θα ισχύουν και τα θετικά μέτρα", συμπλήρωσε ο Υπουργός.

"Τα θετικά μέτρα του 2019 θα αφορούν κυρίως τις συντάξεις. Άλλο 1% θετικών μέτρων θα ισχύουν το 2020, τα θετικά μέτρα του 2020 θα αφρούν κυρίως τους φόρους", εξήγησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέχεια