Αχτσιόγλου: Θα πάμε σε έκτακτο Eurogroup για συνολική συμφωνία
"Η συμφωνία έχει θετικά και αρνητικά"
Για τα κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μίλησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου,
στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «έχουμε μία συμφωνία στα βασικά και δυσκολότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης-τις μεταρρυθμίσεις εντός του προγράμματος και μετά το τέλος του προγράμματος».
Σε σχέση με τα εργασιακά, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι αυτό που μπόρεσε να πετύχει η ελληνική πλευρά είναι να σταματήσει την περαιτέρω απορρύθμιση του θεσμικού πλαισίου, καθώς υπήρχαν πολύ έντονες απαιτήσεις, κυρίως, από το ΔΝΤ, για να γίνει αυτή η απορρύθμιση.
«Ειδικότερα, για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων»- τόνισε ότι -«δεν θα γίνει καμία αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεων ούτε στο όριο του 5% ούτε στο όριο των 30 ατόμων. Το ΔΝΤ μιλούσε για διπλασιασμό του ορίου των ομαδικών απολύσεων». Υπογράμμισε, επίσης ότι δεν θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που, αυτήν τη στιγμή, απαγορεύει το λοκ άουτ.
Όσον αφορά στο συνδικαλιστικό νόμο, η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι θα γίνουν κάποιες περιορισμένες αλλαγές που αφορούν στα λεγόμενα συνδικαλιστικά προνόμια, δηλαδή σε ζητήματα, κυρίως, των αδειών των συνδικαλιστικών μελών. «Αυτά τα ζητήματα θα λυθούν με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, αλλά, στην παρούσα φάση, δεν προβλέπεται κάποια αλλαγή στο νόμο για την απεργία».
Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι η συμφωνία που έχει γίνει με τους δανειστές, προβλέπει ότι «θα μπορέσουμε να νομοθετήσουμε από τώρα για την επαναφορά των δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων- την αρχή της επεκτασιμότητας και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, τον Σεπτέμβριο του 2018 και θα πάψουν αυτές οι δύο αρχές να είναι σε αναστολή». «Με τη λήξη του προγράμματος, επανέρχεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο» συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενες μειώσεις στις συντάξεις, η υπουργός Εργασίας απάντησε ότι «αυτό που υπάρχει ως συμφωνημένο πλαίσιο και το οποίο γνωρίζαμε ήδη, από τις 20 Φεβρουαρίου, είναι ότι θα υπάρχουν θετικά και αρνητικά μέτρα. Τα αρνητικά μέτρα θα αφορούν τη συνταξιοδοτική δαπάνη, ύψους έως 1%, για το 2019 και το φορολογικό, ύψους 1%, έως το 2020 και αντίστοιχα θετικά μέτρα για τα δύο χρόνια. Η παρέμβαση στη συνταξιοδοτική δαπάνη θα συμβεί το 2019. Είναι γεγονός και είναι πράγματι αρνητικό ότι θα υπάρχει κάποια περικοπή, η οποία θα αφορά τις προσωπικές διαφορές».
Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, τα θετικά μέτρα θα υπάρξουν και θα νομοθετηθούν κι αυτά πακέτο μαζί με τα αρνητικά μέτρα.
Όπως σχολίασε, τα θετικά μέτρα είναι μέτρα στήριξης της ελληνικής οικογένειας, των νέων, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, καθώς και μέτρα για επενδύσεις. Σε ό,τι αφορά, κυρίως, το κομμάτι των δαπανών, ουσιαστικά, δηλαδή, το κομμάτι που αφορά το κοινωνικό κράτος, διευκρίνισε ότι θα είναι:
- Η ενίσχυση του επιδόματος τέκνων, ιδίως για το πρώτο και το δεύτερο παιδί.
- Ένα εκτεταμένο πακέτο για τη στέγαση, που θα δίνει επίδομα ενοικίου στη μεγάλη πλειονότητα των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε ενοίκιο ή έχουν δάνειο πρώτης κατοικίας.
- Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα για βρεφονηπιακούς σταθμούς, με στόχο να καλύψει άνω του 30% των βρεφών και των νηπίων της χώρας.
- Ένα πρόγραμμα δημιουργίας χιλιάδων θέσεων εργασίας για τους νέους.
Συνολικά, όπως είπε, πρόκειται για ένα πακέτο το οποίο δεν στοχεύει απλώς στην προστασία από την ακραία φτώχεια, αλλά και στην ενίσχυση της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής κοινωνίας.
Μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα είναι κομμάτι αυτής της συμφωνίας, για να εφαρμοστούν οποιαδήποτε μέτρα, ενώ, παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup.