«Χωρίς την Ελλάδα δεν μπορώ να φανταστώ την κοινότητά μας (την Ε.Ε.). Το μέλλον μας πρέπει να είναι ένα κοινό μέλλον», δήλωσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σε χαιρετισμό του στα εγκαίνιας της διεθνούς καλλιτεχνικής έκθεσης «Documenta».
Κατά τον κ. Σταϊνμάγερ, μπορούμε κάλλιστα να κοιτάμε γύρω μας, να αντιλαμβανόμαστε ο ένας τον άλλον, να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον «και θα έπρεπε να το πράττουμε αν θέλουμε να αποφύγουμε ασύμμετρες, μονομερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας. Θα έπρεπε αυτό να το κάνουμε συχνότερα στην Ευρώπη».
Όπως ανέφερε, «ένας Γερμανός ο οποίος προσπαθεί να καταλάβει έναν Έλληνα θα αντιληφθεί πόσο δύσκολους καιρούς περνά η χώρα του. Ένας Έλληνας από την άλλη, ο οποίος αντιλαμβάνεται την οπτική γωνία των γειτόνων του στην Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζει ότι οι προσπάθειες υποστήριξης της Ελλάδας είναι μια άνευ προηγουμένου εκδήλωση αλληλεγγύης στην ιστορία της Ε.Ε.».
«Η Ευρώπη, και αυτό είμαστε όλοι μας, πρέπει να έχει την ικανότητα της αλλαγής οπτικής γωνίας. Μια δημοκρατική, ενωμένη Ευρώπη δεν επιτρέπεται να χάνει από τα μάτια της το επιμέρους όπως και το όλον. Μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλον, εάν δεν χάσουμε ο ένας τον άλλον από τα πεδίο του βλέμματός μας», συνέχισε.