Με χρονικό ορίζοντα το τέλος Απριλίου κινείται πλέον η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει μια σαφής θέση για το θέμα του χρέους. Μια θέση που θα επιτρέψει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα αλλά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση.

Μέχρι τότε ωστόσο διαμεσολαβήσει η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ όπου εκεί αναμένεται να αποφασιστεί εάν το Ταμείο θα συνεχίσει να μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα και με ποια μορφή ενώ παράλληλα θα ολοκληρωθεί και η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Την ίδια ώρα ωστόσο ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας εμφανίζεται να μην θέλει να θέλει να ακολουθήσει τα όσα αποφασίστηκαν στην Μάλτα αλλάζοντας σύμφωνα με την κυβέρνηση το χρονοδιάγραμμα.

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως έχει αποφασίσει να επιμείνει με όλους τους τρόπους στην τήρηση των αποφάσεων καθώς όπως λέει «Μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (Σεπτέμβρης 2018) θα εφαρμοστούν και τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας (01.01.2019).

Αυτός είναι ο οδικός χάρτης και δεν αμφισβητείται από κανέναν: Ούτε από τον κ. Β. Σόιμπλε, ο οποίος αυτήν ακριβώς τη συμφωνία περιέγραψε και στις σημερινές δηλώσεις του.»

Στο θέμα του χρέους αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός στην Μαδρίτη κατά την διάρκεια της συνόδου των χωρών του νότου « Η Ελλάδα έχει καταφέρει, το τελευταίο διάστημα, εξαιρετικά σημαντικές επιδόσεις στην οικονομία, έχουμε καταφέρει ήδη από το 2016 να πιάσουμε τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018, που είναι 3,5% είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Τώρα, λοιπόν, ήρθε η ώρα, πιστεύω, να υπάρξει μία ουσιαστική λύση και για το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας που θα δώσει την προοπτική υπέρβασης της κρίσης για την Ελλάδα, αλλά νομίζω ότι αυτό θα σηματοδοτήσει την έξοδο από την κρίση συνολικά της Ευρωζώνης. Και νομίζω ότι όλοι μας συμφωνούμε-πρόσθεσε ο πρωθυπουργός- ότι θα πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα βήματα, τα επόμενα βήματα, που θα αφορούν τόσο σε ένα λογικό πλαίσιο για το μεσοπρόθεσμο διάστημα των πρωτογενών πλεονασμάτων όσο όμως και στα μεσοπρόθεσμα εκείνα απαραίτητα μέτρα για την απομείωση του χρέους.