Mε ταχύτατους ρυθμούς η κυβέρνηση κλείνει όλα τα προαπαιτούμενα προκειμένου στο Eurogroup  της 15 Ιουνίου να επιβεβαιωθεί το κλείσιμο της Β αξιολόγησης  και το ενδιαφέρον της συζήτησης να επικεντρωθεί μόνο στο θέμα του χρέους και της ποσοτικής χαλάρωσης.

Παράλληλα η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να ζητήσει την απομάκρυνση του  ΔΝΤ καθώς πλέον όλοι θεωρούν ότι η στάση του περισσότερο περιπλέκει την κατάσταση παρά λειτουργεί υποβοηθητικά στις εξελίξεις. Φυσικά το αίτημα αυτό αναμένεται να προσκρούσει στον  Β. Σόιμπλε ο οποίος έχει δεσμευθεί στο Γερμανικό κοινοβούλιο ότι το ΔΝΤ θα μετέχει στο ελληνικό  πρόγραμμα.

Παρά το γεγονός ότι από την   ενημέρωση που έκανε ο πρωθυπουργός και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην χθεσινή Πολιτική Γραμματεία  η  κατάσταση εμφανίζεται να είναι  ιδιαίτερα δύσκολη για την   κυβέρνηση, συνεργάτες του πρωθυπουργού ισχυρίζονται   ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή όλα  τα ενδεχόμενα είναι  ανοικτά .

Οι πληροφορίες λένε ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να  αποδεχθεί την πρόταση Σόιμπλε αρκεί να είναι εμφανώς βελτιωμένη και να περιλαμβάνει  μια διατύπωση η οποία θα  επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση το επόμενο διάστημα.

 Για παράδειγμα λένε ότι θα συζητούσαν μια  πρόταση η οποία θα  συγκεκριμενοποιούσε τα   εργαλεία απομείωσης του χρέους ή θα περιελάμβανε  αναφορά που θα ξεκαθάριζε ότι  έχουν  γίνει βήματα προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης του χρέους.

Οι ίδιοι άνθρωποι παραδέχονται ακόμα ότι η διαδικασία του QE δεν είναι μια απλή διαδικασία  καθώς δεν περνάει μόνο από το χέρι του Μάριο Ντράγκι αλλά ολόκληρου του ΔΣ της ΕΚΤ ενώ  η απάντηση στο  ερώτημα αν μπορεί να γίνει αποδεκτό το stand by arrangement η απάντηση είναι: εξαρτάται, για παράδειγμα τι  θα γίνει με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.      

Πάντως αυτό που έγινε καθαρό είναι ότι μέχρι και  αυτή την  στιγμή δεν έχει κατατεθεί καμία εναλλακτική πρόταση βάση της οποία η κυβέρνηση θα μελετούσε τις επόμενες κινήσεις της.

Σε ότι αφορά τις διαρροές που υπάρχουν σε ξένες εφημερίδες τα στελέχη της κυβέρνησης λένε ότι γίνεται μια μάχη γιατί κάθε πλευρά προσπαθεί να μετρήσει τις προθέσεις των άλλων.