Μετά και το ναυάγιο στις συζητήσεις Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη για την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς, πρόσωπα προερχόμενα από τη νέα γενιά στελεχών του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως προετοιμάζονται να βγουν μπροστά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ευρωβουλευτής της «Ελιάς», Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι.

Ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ήταν ένα από τα πρόσωπα που έβλεπαν να έρχεται το ναυάγιο στις συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές και όλο το προηγούμενο διάστημα τηρούσε στάση αναμονής, περιμένοντας να κάνει τη δική του κίνηση στη σκακιέρα. Πλέον, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του εκτιμά πως μέχρι και τον Δεκέμβριο θα έχουν υπάρξει νέες εξελίξεις και θα έχει ανοίξει εκ νέου το κεφάλαιο «Κεντροαριστερά», με στελέχη της επιρροής του να του ζητούν να αναλάβει δράση, λέγοντάς του ότι «ήρθε η δική του ώρα για να διεκδικήσει την ηγεσία του νέου φορέα».

Ο Κρητικός πολιτικός, παρά το γεγονός ότι πλέον βρίσκεται στην Ευρωβουλή, δεν έχει πάψει να έχει ερείσματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς και στην εκλογική βάση του. Εξάλλου, όσοι γνωρίζουν καλά το εσωτερικό του Κινήματος ξέρουν πως ένα 35%-40% της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ έχει «ανδρουλακικό» άρωμα, ενώ και ο γραμματέας Στ. Ξεκαλάκης ανήκει στο στενό πολιτικό του περιβάλλον. Βέβαια, εκτός του προαναφερθέντος, υπό την επιρροή του έχει και τις 25 από τις 52 Νομαρχιακές Επιτροπές του ΠΑΣΟΚ, ενώ για άλλη μια φορά η εκπροσώπησή του στις εκλογές για τα όργανα του Τεχνικού Επιμελητηρίου αναμένεται να είναι υψηλή, με τον αντιπρόεδρο Νίκο Μίλη να ανήκει στον στενό πολιτικό του πυρήνα.

Ετσι, λοιπόν, ο Νίκος Ανδρουλάκης, βλέποντας ότι πλέον είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδείξει περισσότερο τις ηγετικές του βλέψεις, το τελευταίο διάστημα έχει αυξήσει τις επαφές του -τηλεφωνικές και κατ’ ιδίαν- με γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ευρωβουλευτής της «Ελιάς» έχει ξεκινήσει επαφές και με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, με στόχο να εξασφαλίσει τη στήριξή του, προκειμένου το επόμενο διάστημα να αποκτήσει επιπλέον ρεύμα, για να κινηθεί πιο ενεργά με στόχο τη διεκδίκηση της ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Είναι γνωστό πως ανάμεσα στον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Θεοδωράκη υπάρχουν πολλά κοινά, αλλά και αμοιβαία εκτίμηση και συμπάθεια. Εξάλλου και οι δύο έχουν εκσυγχρονιστικές καταβολές, αλλά και κοινές αναφορές στον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη. Ο μεν Ν. Ανδρουλάκης τον θεωρεί «πολιτικό πατέρα» του, ενώ ο Στ. Θεοδωράκης ουκ ολίγες φορές έχει αναφερθεί στον κ. Σημίτη χαρακτηρίζοντάς τον ως ένα από τα ελάχιστα πολιτικά κεφάλαια της χώρας.

Τις διεργασίες, ωστόσο, αυτές δεν βλέπουν με καλό μάτι ορισμένα πρόσωπα του περιβάλλοντος του επικεφαλής του Ποταμιού, καθώς θεωρούν ότι στο τέλος ο ευρωβουλευτής μπορεί να βάλει «πάγο» στις όποιες συζητήσεις. Παράλληλα, τα ραντεβού των δύο πολιτικών φαίνεται ότι έχουν ενοχλήσει και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η οποία λέγεται ότι σε πολλές περιπτώσεις προσπαθεί να βάλει «τρικλοποδιές» στις ηγετικές βλέψεις του Ν. Ανδρουλάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», στελέχη που βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά θεωρούν ότι ο Κρητικός θα ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του, γι’ αυτό και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης «τίναξε στον αέρα» τις συζητήσεις. Τρανό παράδειγμα οι δικλίδες για τις υποψηφιότητες που ήθελε να θέσει η Χαριλάου Τρικούπη, αλλά έπεσαν στο κενό μετά από γενικευμένη κατακραυγή.

Υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι δείχνουν έντονη δυσφορία προς το πρόσωπο του άλλοτε γραμματέα εξαιτίας της πρόσκλησης των Κώστα Σκανδαλίδη, Γιάννη Κουτσούκου, Γιάννη Δριβελέγκα και Ευάγγελου Αργύρη πριν από λίγους μήνες στις Βρυξέλλες, πιστεύοντας ότι έχει ξεκινήσει η εσωκομματική αμφισβήτηση της κ. Γεννηματά. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι εκείνοι που του καταμαρτυρούν ολιγωρία σε διάφορα ζητήματα την περίοδο που ήταν γραμματέας, αλλά και χαμηλά αντανακλαστικά.

Οι «40άρηδες» τα λένε μυστικά

Την ίδια ώρα, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης συμμετέχει και στις παρασκηνιακές διεργασίες στελεχών που ανήκουν στο κίνημα των «40άρηδων» του ΠΑΣΟΚ. Οπως είχαν αποκαλύψει στις αρχές Αυγούστου τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», τα στελέχη αυτά συζητούν σε σοβαρό επίπεδο μυστικά, σε συγκεκριμένο πολιτικό γραφείο, το οποίο βρίσκεται στην οδό Λυκαβηττού, το ενδεχόμενο να κινηθούν ενιαία και συντεταγμένα, δίχως ο ένας να θεωρεί εαυτόν ικανότερο του άλλου. Στις συναντήσεις αυτές, εκτός του κ. Ανδρουλάκη, συμμετέχουν η ευρωβουλευτής της «Ελιάς» Εύα Καϊλή, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και πολιτικός φίλος του ευρωβουλευτή Ανδ. Σπυρόπουλος, η αντιπρόεδρος της ομάδας γυναικών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Ζ. Δημαδάμα, και κάποιοι ακόμη «ΠΑΣΟΚογενείς» νεαροί, σχεδόν ετών σαράντα, οι οποίοι έχουν μετακομίσει στο Ποτάμι και προέρχονται από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ.