Με σκοπό να αναζητήσει την τελική λύση στο ελληνικό πρόγραμμα αναχωρεί σήμερα το μεσημέρι για την Ουάσιγκτον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να πάρει μέρος στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.
Εκεί θα συζητηθούν όλες οι απόψεις που υπάρχουν σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα και οι οποίες διχάζουν τους εταίρους μας αλλά και το θέμα του χρέους, καθώς η όποια εξέλιξη σε αυτό το ζήτημα θα καθορίσει και τις μετέπειτα εξελίξεις.

Οι πληροφορίες λένε ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται ανακοινώσεις μετά το τέλος της συνόδου γι αυτά τα δυο θέματα, οι έλληνες υπουργοί ωστόσο θα έχουν μια σαφή και ξεκάθαρη εικόνα για αυτά τα δυο θέματα. Μια εικόνα που θα είναι ικανή να διαμορφώσει το κλίμα στην Ελλάδα δρομολογώντας παράλληλα τις συνθήκες για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση πάντως χθες δεν έκρυψε την ικανοποίηση της για την παραδοχή του λάθους του ΔΝΤ . Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν ότι «Στην προηγούμενη έκθεσή του, το φθινόπωρο του 2016, το ΔΝΤ προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% για το 2016.
«Αντί αυτού, τώρα αποδέχεται την υπεραπόδοση σχεδόν κατά 7 φορές πάνω από τον στόχο του 0,5% στο 3,3% ή αλλιώς κατά 5,8 δισ. ευρώ πάνω από αυτό που προέβλεψε το φθινόπωρο του 2016!»
Η κυβέρνηση αντέδρασε ακόμα έντονα και στα σενάρια που σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου διοχέτευσε η ΝΔ ότι με βάση την έκθεση του ταμείου πρέπει να υπάρξουν νέα μέτρα για να πιαστούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2018.
«Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόσθετων μέτρων για το 2018,ειπαν οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα των διαφορετικών προβλέψεων έχει λυθεί ήδη από τον Μάιο του 2016, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, με τη θεσμοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής» .