«Όταν παλεύουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια» λέει η παροιμία και όπως φαίνεται στην κυβέρνηση την έχουν κατανοήσει καλά και γι αυτό περιμένουν να δουν που θα καταλήξει η αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαίους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος στην συζήτηση που γίνεται στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον.

Όπως είναι γνωστό η Γερμανία, σε προηγούμενο Eurogroup, είχε καταθέσει πρόταση για δεκαετή τουλάχιστον, παράταση του χρόνου που η ελληνική οικονομία θα είναι υποχρεωμένη να αποδίδει 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα.

Η πρόταση αυτή θεωρήθηκε από όλους εξαιρετικά υπερβολική και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν αναμένεται να γίνει και αποδεκτή ούτε από το ΔΝΤ, αλλά ούτε και από την ελληνική κυβέρνηση.

« Εμείς προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με στόχο τα όσο το δυνατόν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακοπουλος. Από τη δική μας μεριά, έχουμε κάνει τις υποχωρήσεις που πρέπει. Τώρα είναι η σειρά του ΔΝΤ να κάνει κάποιες υποχωρήσεις - όπως και της Γερμανίας - έτσι ώστε να μπορέσει να βρεθεί ένας κοινός τόπος και να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης.»

Επάνω σε αυτό το μοτίβο θα κινηθεί άλλωστε και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το οποίο βρίσκεται από χθες το βράδυ στην έδρα του ΔΝΤ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί μάλιστα σήμερα με την Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λανγκάρντ, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν .

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει τις απόψεις της κυβέρνησης επιμένοντας ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν, δηλαδή μέσα στον Μάιο και θα ζητήσει να καταγραφούν τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος προκειμένου αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης να ξεκινήσει η συζήτηση για την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση.