Οταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 17 Μαίου 2016 επισκεπτόταν για πρώτη φορά το Παρίσι με την ιδιότητα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, επέλεξε να βάλει ψηλά στην ατζέντα του μία συνάντηση με τον τότε υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, σημαίνον στέλεχος της κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ που πρόσφατα είχε ιδρύσει την κεντρώα πολιτική κίνηση την οποία ονόμασε «Μπροστά».
Τα γαλλικά ΜΜΕ εκτιμούσαν ότι πιθανόν θα αποτελούσε το όχημα για να διεκδικήσει ο 38χρονος Μακρόν το αξίωμα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας όπως και έγινε τελικά. Μετά τη συνάντησή τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε στο Twitter: «Κοινός τόπος ότι μόνο με τολμηρές μεταρρυθμίσεις μπορεί να έρθει η ανάπτυξη».


Δύο εβδομάδες πριν από την συνάντηση των δύο, στις αρχές Μαίου 2016, το περιοδικό Politico έγραφε ότι «δεν πρέπει να υποτιμήσει κάποιος την επιρροή που μπορεί να έχουν νέοι και φιλόδοξοι πολιτικοί στην Ευρώπη». Τόνισε μάλιστα «καθώς η Ευρώπη αργά, αλλά σταθερά, ξεμένει από επιλογές, η τάση θα είναι προς μια αναγέννηση μεταρρυθμιστικής σκέψης και ηγεσίας». Ανάμεσα στους πολιτικούς που ανέφερε ότι θα παίξουν ρόλο στο μέλλον στην Ευρώπη ήταν ο Εμανουέλ Μακρόν στην Γαλλία, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ελλάδα τους οποίους κατέτασσε μεταξύ των μεταρρυθμιστών.
Ο πρόεδρος της ΝΔ χαιρέτησε χθες τη νίκη Μακρόν στον α γύρο των προεδρικών εκλογών γράφοντας στο Twitter ότι "είναι η απάντηση των Φιλελεύθερων δυνάμεων της λογικής στην επίθεση του αριστεροδεξιού λαϊκισμού".

Οι δύο άνδρες, Μακρόν και Μητσοτάκης έχουν ένα κοινό σημείο ακόμη, είναι η μάχη κατά του λαϊκισμού και του εθνικισμού που δεν έχουν σύνορα. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τον λαϊκισμό και έχει επισημάνει μιλώντας στους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που κέρδισε ο λαϊκισμός αλλά και η πρώτη που θα ηττηθεί.

Στην ομιλία του στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος στη Μάλτα, 29 - 30 Μαρτίου, επισήμανε την ανάγκη «ο λαϊκισμός να ηττηθεί στις αυλές των σπιτιών μας". «Τα ημίμετρα δεν αποτελούν επιλογή" τόνισε. "Οι απειλές του λαϊκισμού είτε αυτός προέρχεται από τα δεξιά είτε από τα αριστερά, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με πρόχειρες λύσεις, με αναφορές στο ένδοξο παρελθόν μας, με χαμογελαστές οικογενειακές φωτογραφίες και βαρύγδουπες δηλώσεις. Πρέπει να αναλάβουμε τον έλεγχο τόσο της Ευρωπαϊκής όσο και της εθνικής ατζέντας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η διαφαινόμενη νίκη Μακρόν στις προεδρικές εκλογές θα είναι μια ανακούφιση για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα. "Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πάντοτε στην πρώτη γραμμή του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς αυτό εισέρχεται στην πιο φιλόδοξη φάση του» είναι η άποψη του προέδρου της ΝΔ. Οποιοδήποτε άλλο σενάριο θα συγκλόνιζε συθέμελα την ΕΕ και βέβαια θα έφερνε πιο κοντά και το grexit. Οι συμμαχίες μεταξύ ηγετών και χωρών είναι το μεγάλο στοίχημα".