Για τεράστια κρίση του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος στη Γαλλία, έκανε λόγο η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, με αιχμή τα εκλογικά αποτελέσματα του α΄γύρου των προεδρικών εκλογών. Τόνισε ότι η κρίση αυτή σχετίζεται ευθέως με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Η κ. Σβίγκου σημείωσε ότι ο κ. Φιγιόν, τον οποίον στήριξε προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης, έμεινε εκτός δεύτερου γύρου κι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά το 1958 στη Γαλλία, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα, παρά την εκλογή Αμόν, δεν κατάφερε να προσελκύσει τους ψηφοφόρους που από τη θητεία Ολάντ είχαν αποφασίσει να αντιστρατευτούν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Αναφερθείσα στον Μελανσόν, είπε ότι "έκανε την έκπληξη, σχεδόν διπλασίασε τα ποσοστά του, φαίνεται ότι μπόρεσε να διεισδύσει σε ευρύτερα ακροατήρια από αυτά της γαλλικής Αριστεράς των τελευταίων χρόνων. "Το ζητούμενο από κει και πέρα είναι πώς σε μια περίοδο που υπεισέρχεται πλέον το γαλλικό πολιτικό σύστημα με μια σαφή αναδιάταξη των δυνάμεών του, πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η δυναμική της Αριστεράς για την επόμενη μέρα", προσέθεσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείσα για το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, απάντησε πως είναι το σύμμαχο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. "Προφανώς δεν έχει σχέση το πρόγραμμά του, όπως και το πρόγραμμα του Μελανσόν, με το πρόγραμμα του Μακρόν, ειδικά όσον αφορά το κοινωνικό κράτος, τα δημόσια αγαθά, τις εργασιακές σχέσεις, ο οποίος έχει θέσεις εντελώς αντιθετικές με αυτές της Αριστεράς. Αλλά αυτή τη στιγμή είναι νομίζω καθήκον όλων των προοδευτικών δυνάμεων να ηττηθεί η ακροδεξιά και αυτό που αντιπροσωπεύει η Λεπέν και για τη Γαλλία αλλά και για την Ευρώπη", σημείωσε η κ. Σβίγκου και υπογράμμισε την ανάγκη ότι, εκτός από την εκλογική ήττα που πρέπει να έχει στις 7 Μαΐου, η ακροδεξιά θα πρέπει να ηττηθεί και κοινωνικά.

"Τώρα ο Μακρόν σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Ευρώπη περιμένουμε να συνεχιστεί η πολιτική Ολάντ και οι σχέσεις συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών", είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε λέγοντας ότι "θα μπορούσε αυτή τη στιγμή όντως να υπάρξει ένας πόλος που να συγκροτείται από τις δυνάμεις της Αριστεράς. Κι αυτό είναι ένα στοίχημα που δεν πρέπει να χαθεί από τη γαλλική Αριστερά την επόμενη μέρα".