Τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την οδύνη του Ελληνικού Λαού και του ίδιου προσωπικά για τα τραγικά θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων που έγιναν στην Αίγυπτο, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη της Ελλάδας. Επίσης, ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο αξιωματούχο για την εποικοδομητική συνεργασία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, που έχουν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος

Ο διάλογος των δύο πολιτικών:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας με την ευκαιρία της συμμετοχής σας στο «Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών», ως εκπρόσωπο μάλιστα ενός από τους σημαντικότερους πολιτισμούς, δηλαδή ως εκπρόσωπο του διαχρονικού Αιγυπτιακού Πολιτισμού.

Θέλω και δια ζώσης να σας εκφράσω εκ νέου την οδύνη του Ελληνικού Λαού και εμού προσωπικώς για τα τραγικά θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων που έγιναν στην Αίγυπτο και ιδίως στους χώρους λατρείας της Κοπτικής Χριστιανικής Κοινότητας, όπως επίσης στη Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά και να σας τονίσω ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής βαρβαρότητας η οποία, όπως επανειλημμένα έχω τονίσει, διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη γενικότερα, στηρίζουμε την σταθερότητα της Αιγύπτου διότι της αναγνωρίζουμε τον πολύ σημαντικό ρόλο, τον καθοριστικό θα’ λεγα ρόλο, τον οποίο διαδραματίζει σε πολλούς τομείς στην περιοχή και ιδίως στους εξής τρεις τομείς: Πρώτον, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ιδίως της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας. Δεύτερον, στην καταπολέμηση και ιδίως την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης και κυρίως της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων. Και τρίτον, στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα σε μια πολύ κρίσιμη περιοχή, δηλαδή στην Διώρυγα του Σουέζ και στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τέλος, θέλω να σας ευχαριστήσω για την εποικοδομητική συνεργασία που έχουμε ως προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος. Και πάλι καλωσορίσατε.

S.H.SHOUKRY: (από ανεπίσημη μετάφραση):

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την ευκαιρία που μου δίνετε. Σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Προέδρου Αλ Σίσι , σας στέλνει τα συγχαρητήριά του, τα «Χρόνια Πολλά» και περιμένει επίσης να συναντηθείτε πάλι. Τα τελευταία χρόνια με τη δική σας συμμετοχή και με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού της Ελλάδος οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αναβαθμιστεί, έχουν φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο σε όλους τους τομείς. Είναι πάρα πολύ φυσικό αυτό, λόγω των δύο ιστορικών πολιτισμών μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης λόγω της παρουσία και των δύο λαών, παροικιών, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Αίγυπτο. Και αυτό πάντα ήταν και θα είναι προς όφελος των δύο χωρών και των δύο κοινωνιών. Γιατί οι λαοί μας πάντα συνεργάζονται και πάντα θέλουν να συνεργαστούν για το καλό και το όφελος των δύο χωρών.

Ήταν μεγάλη ευκαιρία για εμάς να συμμετάσχουμε στο «Φόρουμ των Πολιτισμών». Είχαμε την χαρά, επίσης, να προσφέρουμε κάποιες ιδέες και προτάσεις. Διότι αυτοί οι πολιτισμοί από εκεί έπρεπε και πρέπει ν΄ αντλούν τις αρχές της ανθρωπότητας, ν’ αντλήσουμε ό,τι μας έμαθαν αυτοί οι πολιτισμοί στην ιστορία μας από φιλία, από αγάπη, από σύσφιξη των σχέσεων, μακριά από απομόνωση, μακριά από εξτρεμισμό, μακριά από όλες τις άλλες ενέργειες της τρομοκρατίας, τις οποίες απορρίπτουμε και εμείς και η Ελλάδα. Θέλουμε πάντα τα χαράζουμε μια πορεία προς την ειρήνη , κάτι το οποίο το έχουμε μάθει από τους δύο πολιτισμούς και από τους άλλους αρχαίους ιστορικούς πολιτισμούς που γνωρίζουμε.

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, προσβλέπουμε στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στους πολιτικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς τομείς και στο θέμα της ασφάλειας και στις χώρες μας, αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο. Θέλουμε να συσφίξουμε αυτές τις σχέσεις περαιτέρω, να βαδίζουμε μαζί για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον, με ειρήνη και ευημερία και για την περιοχή και τις χώρες μας και τους λαούς μας. Και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την συνάντηση αυτή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τους χαιρετισμούς στον Πρόεδρο κ.Σίσι. Και να είστε βέβαιος ότι με χαρά θ’ ανταποκριθώ στην πρόσκληση.