Η ετήσια επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των Αυστραλών και Νεοζηλανδών πεσόντων στρατιωτών στη μεγάλη Μάχη της Καλλιπόλεως, στη διάρκεια της εκστρατείας των Δαρδανελλίων τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, πιο γνωστή παγκοσμίως ως «Ημέρα ANZAC», πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Βρετανικής Κοινοπολιτείας στο Παλαιό Φάληρο.

Στην εκδήλωση αυτή της φετινής 102ης επετείου διεξαγωγής της προαναφερθείσας μάχης των Συμμαχικών δυνάμεων της «Αντάντ» με τους Τούρκους, την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης εκπροσώπησε ο Υπουργός Πάνος Καμμένος, ενώ τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο οποίος τον συνόδευε. Στην τελετή παρέστη επίσης ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις προαναφερθείσες δύο χώρες, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία (ANZAC), η προαναφερθείσα μάχη, όπως και η επική Μάχη της Κρήτης στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, θεωρούνται ως οι κορυφαίες στρατιωτικές συμμετοχές των χωρών τους – στο πλαίσιο των «υποχρεώσεών» τους ως τμημάτων της τότε Βρετανικής Αυτοκρατορίας – στην ιστορία τους και για το λόγο αυτό τιμούνται με σειρά εκδηλώσεων τόσο σε αυτές, όσο και διεθνώς.