ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ µε στόχο να λιώσουν οι πάγοι είχαν ο πρόεδρος της Ν.∆., Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραµανλής, την περασμένη Τρίτη. Η απόσταση µεταξύ των δύο ανδρών δηµιουργήθηκε µετά την απουσία του πρώτου από τις παρουσιάσεις δύο βιβλίων για τις φωτιές του 2007 και τη δικαίωση της διακυβέρνησης Καραµανλή για την οικονοµική της πολιτική και την ταυτόχρονη παρουσία του σε εκδηλώσεις µε πρώην υπουργούς του Κώστα Σηµίτη, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία καταφέρεται εναντίον του Κ. Καραµανλή. Από την άλλη, αναφαίρετο δικαίωµα του κάθε προέδρου της Ν.∆. είναι να αποφασίζει τις πολιτικές κινήσεις διεύρυνσης που θα κάνει. Επίσηµες διαρροές δεν υπήρξαν.

Τα σχόλια, όµως, «καραµανλικών» και «µητσοτακικών» βάρυναν το κλίµα. Οι δύο άνδρες είχαν να συναντηθούν από τις αρχές Σεπτεµβρίου, όταν ο Κώστας Καραµανλής είχε επισκεφθεί τον Κυρ. Μητσοτάκη στο προσωπικό του πολιτικό γραφείο, στο Παγκράτι, στέλνοντας µήνυµα ενότητας πριν από την άνοδο του δεύτερου στη Θεσσαλονίκη για την οµιλία του στη ∆ΕΘ, που αποτελεί πολιτικό βαρόµετρο. Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο στρατηγείο του πρώην πρωθυπουργού, στην Πλατεία Μαβίλη, ήταν σε ανταπόδοση εκείνης της επίσκεψης, όπως τόνισαν συνεργάτες του Κ. Καραµανλή στα «Π». Στο ενδιάµεσο διάστηµα ήταν ελάχιστες οι τηλεφωνικές επικοινωνίες µεταξύ τους. Ο πρόεδρος της Ν.∆. αποφάσισε να βάλει ένα τέλος στα σενάρια που τροφοδοτούσαν την εσωστρέφεια, καθώς προτεραιότητά του είναι η συνοχή της Ν.∆. και η τήρηση ενιαίας γραµµής. Πολύ περισσότερο όταν οι εκλογές πηγαίνουν πίσω και µπορεί να υπάρξει µια χαλάρωση. Επίσης, στη Βουλή έρχεται η συµφωνία.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα ήθελε να βγουν προς τα έξω γκρίνιες ως προς το αν θα έπρεπε η Ν.∆. να ψηφίσει τα αντίµετρα για να µην πληρώσει πολιτικό κόστος και επιδεικνύοντας µια διάθεση συναίνεσης την οποία αρνείται κατηγορηµατικά ο πρόεδρος του κόµµατος. ∆εν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα στην οµάδα των βουλευτών που θα εκπροσωπήσουν τη Ν.∆. στην Εξεταστική για την Υγεία όρισε και τον ακραιφνή «καραµανλικό» Γιώργο Βλάχο, ο οποίος δεν είχε αξιοποιηθεί µέχρι τώρα. Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κικίλιας µε αφορµή τη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη µε τον Κ. Καραµανλή και άλλες που έχουν προηγηθεί µε τον Αντώνη Σαµαρά, είπε ότι «ο πρόεδρος της Ν.∆. έχει εξαιρετικές σχέσεις και µε τους δύο πρώην πρωθυπουργούς. Θέλει να έχει συστηµατική επαφή µαζί τους, γι’ αυτό και τους έχει πάντα στην ατζέντα του.