Παρά το ότι αναγνώρισε δυσκολίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ισορροπημένη και βιώσιμη την συμφωνία που κλείστηκε σήμερα το πρωί στο Χίλτον μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών. Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως μοναδική προϋπόθεση για τα αντίμετρα είναι να είμαστε εντός των στόχων και πως παρά την αρχική απαίτηση του ΔΝΤ, η κυβέρνηση πέτυχε μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο: Συμφωνήθηκε η τροποποίηση του δημοσιονομικού μείγματος με 1% περιοριστικά μέτρα και 1% μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης για 2019 και 2020. Ανέφερε πως τα περιοριστικά μέτρα το 2019 στοχεύουν τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% και το 2020 σε εξοικονόμηση 1% από τη μείωση του αφορολόγητου. Όσον αφορά στις φορολογικές ελαφρύνσεις που θα περιλαμβάνονται στα αντίμετρα που θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοστούν μαζί με τα μέτρα, όπως είπε ο Δ. Τζανακόπουλος, αυτές είναι:

-Μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.

 - Μείωση συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%.

 - Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατομμύρια, για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.

 - Μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία μηδενίζεται για όσους έχουν έσοδα μέχρι 30.000 ευρώ, ενώ για τους υπόλοιπους προβλέπεται μείωση του συντελεστή.  

Το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και να ψηφιστεί αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Κίνα, ο οποίος επιστρέφει στις 16 Μαΐου, προσέθεσε ο κυβερητικό εκπρόσωπος.

 Ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο τόσο για να παρουσιαστεί από την διαπραγματευτική ομάδα αναλυτικά το σύνολο της συμφωνίας όσο και για να προγραμματιστούν  οι πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος. Επίσης ανέφερε ότι μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα ακολουθήσει, πιθανόν ακόμα και εντός της τρέχουσας εβδομάδας, και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.