Η επόμενη μέρα από το κλείσιμο της συμφωνίας, - μιας συμφωνίας που επισήμως το Μέγαρο Μαξίμου ,την χαρακτηρίζει ως ισορροπημένη και βιώσιμη- η κυβέρνηση βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με το θέμα του χρέους καθώς η Γερμανική κυβέρνηση και το ΔΝΤ συνεχίζουν τις παρασκηνιακές συνομιλίες και μέχρι στιγμής σε αυτό το θέμα δεν έχει υπάρξει λευκός καπνός. Η κυβέρνηση ωστόσο ελπίζει ότι το θέμα θα κλείσει στο Eurogroup της 22ας Μαΐου ενώ άλλες πληροφορίες μιλούν για τις πρώτες μέρες του Ιουνίου.

Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες δίνουν ωστόσο ιδιαίτερη σημασία στην έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group που θα πραγματοποιηθεί αύριο και θα έχει ως θέμα το ελληνικό χρέος και στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, στις 11 και 13 Μαΐου.

Όπως είναι φανερό όσο διαρκεί η εκκρεμότητα για το χρέους η κυβέρνηση δεν μπορεί να θριαμβολογήσει λέγοντας ότι το συνολικό πακέτο συμφωνίας θα βγάλει την χώρα από τα μνημόνια και την Ελλάδα στις αγορές . Έτσι τις επόμενες εβδομάδες ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να έχει και πάλι επαφές με την Αγκελα Μέρκελ και την Κριστίν Λαγκανρντ αφού όπως είναι γνωστό οι δυο τους θα αποφασίσουν πότε θα κλείσει το θέμα και με ποια διαδικασία. Φυσικά ταυτόχρονα με αυτή την συζήτηση διεξάγονται και οι συνομιλίες για τα πρωτογενή πλεονάσματα καθώς αυτά τα δυο θέματα είναι απόλυτα συνδεδεμένα.

Σε ότι αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας για το χρέος ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι « Το ζητούμενο είναι ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, έτσι ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο και για το ΔΝΤ. Και πρόσθεσε « Αυτό το οποίο θα συζητηθεί, είναι ο βαθμός της ειδικότητας του προσδιορισμού αυτών ακριβώς των μέτρων που θέλει να εφαρμοστούν, το ΔΝΤ, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση. Βεβαίως, σε αυτή τη συζήτηση συμφωνεί ότι χρειάζονται μέτρα ελάφρυνσης για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο και να μην υπάρχουν πλέον οι οποιεσδήποτε επιφυλάξεις εκ μέρους των αγορών για τη σταθερότητα και το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της Ελλάδας. Με αυτή την έννοια, οι διατυπώσεις οι οποίες μας ικανοποιούν, θα είναι εκείνες οι διατυπώσεις που θα ανοίξουν την πόρτα για την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.»

Την Πέμπτη συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο και την Παρασκευή η το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα θα συγκροτηθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για το περιεχόμενο της συμφωνίας.