Σε μια κίνηση ρελάνς προχώρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρούσε να δημιουργήσει εσωκομματικό πρόβλημα στην Αντιπολίτευση προκαλώντας την να ψηφίσει τα αντίμετρα τα οποία, μάλιστα θα φέρει στη Βουλή, σε χωριστό άρθρο, ο Κυρ. Μητσοτάκης πέρασε στην αντεπίθεση. Κάλεσε τον πρωθυπουργό, με δεδομένο το πρωτογενές πλεόνασμα του 4,2% που πέτυχε το 2016 η κυβέρνηση, να διατεθούν τώρα, ως επιστροφή στους πολίτες, 750 εκατομμύρια ευρώ σε τέσσερις τομείς: Όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς. Μείωση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά προϊόντα από το 24% στο 13%. Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%. "Φέρτε τα και θα τα ψηφίσουμε μαζί" ήταν το μήνυμα του προέδρου της ΝΔ στον Αλ.Τσίπρα, μέσω της συνέντευξης του στον "Αλφα".
Ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί το υπογάστριο της γαλάζιας παράταξης. Ενας σημαντικός λόγος που έχασε τις εκλογές το 2015 ήταν από τον κακό πολιτικό χειρισμό του συγκεκριμένου φόρου και τα λάθη που έγιναν με αποτέλεσμα οι στάνες να καλούνται να πληρώσουν σχεδόν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με οικόπεδα εντός σχεδίου πόλης. Ο Κυρ. Μητσοτάκης στην πρώτη του ομιλία με την ιδιότητα του προέδρου της ΝΔ, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, δεσμεύτηκε για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια. Ο Αλ.Τσίπρας ενέταξε μία πολύ μικρότερη μείωση του στα αντίμετρα, αποδυναμώνοντας, όμως, έστω και σε μικρό βαθμό την ατζέντα της ΝΔ. Οπότε η κίνηση Μητσοτάκη είναι πιο προωθητική και δεν αφορά το αβέβαιο μέλλον μιας μείωσης που προϋποθέτει πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα όπως προβλέπει η συμφωνία αλλά το παρόν και μια ανάσα που έχει ανάγκη ο κόσμος.

Βουλευτές της ΝΔ σχολίαζαν ότι μετά από καιρό το κόμμα τους πέτυχε να θέσει εκείνο την ατζέντα για θέματα πολιτικής ουσίας, που αφορούν την κοινωνία και δεν περιορίστηκε στο γνωστό καταγγελτικό του λόγο.

"Ο κ. Τσίπρας παρήγαγε με την υπερφορολόγηση, την οποία επέβαλε στην ελληνική κοινωνία ένα πράγματι μεγάλο πλεόνασμα" είπε ο Κυρ.Μητσοτάκης στον "Αλφα". "Ρωτώ, λοιπόν: Γιατί δεν μπορεί σήμερα -και όχι το 2019- ένα μέρος αυτού του πλεονάσματος να επιστρέψει στην ελληνική κοινωνία, η οποία το πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά; Εξηγούμαι, λοιπόν, συγκεκριμένα και λέω ποια είναι η δική μας πρόταση. Θέλω να είμαι πολύ συγκεκριμένος: 0,5% του Α.Ε.Π. από την υπέρβαση του πλεονάσματος και των στόχων - όπως έχουμε δικαίωμα - να επιστρέψουν στην ελληνική κοινωνία. Πως; Όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς. Κόστος περίπου 180.000.000. Μείωση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά προϊόντα από το 24% στο 13%. Κατάργηση του φόρου στο κρασί και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%. Δεν θα σας εκπλήξουν αυτές οι προτάσεις. Είναι προτάσεις τις οποίες είχα διατυπώσει και στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί ότι η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια. Άλλωστε και το κοινωνικό βοήθημα των 600 εκατ. ευρώ που διένειμε παραμονές Χριστουγέννων, από το πρωτογενές πλεόνασμα το έδωσε, όπως επισημαίνει η Πειραιώς. Της δίνουν αυτό το δικαίωμα οι προβλέψεις των μνημονίων όταν υπάρχουν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

«Καλώ τον κ. Τσίπρα τώρα να επιβάλλει αυτά τα μέτρα" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. "Έχει τη δυνατότητα. Και αν πράγματι κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, αυτά τα μέτρα θα τα στηρίξουμε. Αλλά δεν θα στηρίξουμε άλλα αντίμετρα, τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο από το “φερετζέ” ενός πολύ σκληρού πακέτου που έρχεται το 2019 και το 2020».

Για τη μείωση του αφορολογήτου, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε: «Δική μου εισήγηση είναι – εάν πράγματι το αφορολόγητο πρέπει να κατέβει - ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής να μην είναι 22% ή 20%. Αλλά να είναι 9%. Πράγματι, θα πληρώνουν και κάποιοι άνθρωποι λίγα χρήματα. Αλλά είναι διαφορετικό να πληρώνεις 250 ευρώ και διαφορετικό να πληρώνεις 660. Σήμερα, υπάρχουν συνταξιούχοι που θα χάσουν την 12η και την 11η σύνταξη από εκεί που τους υπόσχονταν 13η σύνταξη. Και αυτό, γιατί υπάρχουν περικοπές στις συντάξεις και, ταυτόχρονα, πολλοί συνταξιούχοι που σήμερα είναι κάτω από το αφορολόγητο θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος».