Την αλλαγή ατζέντας επιχείρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρότασή του να επιστρέψει άμεσα η Κυβέρνηση στην ελληνική κοινωνία το 0,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, η πρόταση κ. Μητσοτάκη μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς επιχειρεί με τον τρόπο αυτό να προσπεράσει την κυβέρνηση.
Η Πειραιώς φέρεται αποφασισμένη να στηρίξει μέτρα τα οποία θα βρίσκονται στην κατεύθυνση με αυτά τα οποία πρότεινε ο πρόεδρος της ΝΔ. Στενός συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στα parapolitika.gr, ξεκαθάριζε ότι « δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τα αντίμετρα που αφορούν το 2019 και αποτελούν «ουρά» ενός σκληρού πακέτου. Αν θέλουν ας φέρουν τα μέτρα που τους προτείνουμε και εμείς θα τα στηρίξουμε».

Έτσι ο κ. Μητσοτάκης ζητά να επιστραφεί στους πολίτες το 0,5% του πλεονάσματος, δηλαδή 865 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να χρηματοδοτήσει τις αναγκαίες θέσεις ώστε κανένα παιδί προσχολικής ηλικίας να μην μείνει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού, μέτρο που κοστίζει, σύμφωνα με τον ίδιο, 180 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Μητσοτάκης ακόμη ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να μειώσει από φέτος τον ΕΝΦΙΑ κατά 20%, με κόστος 530 εκατομμύρια ευρώ, να επαναφέρει τον ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13% από 24% που είναι σήμερα, με κόστος 100 εκατομμύρια ευρώ και τέλος να καταργήσει τον φόρο στο κρασί με κόστος 55 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα parapolitika.gr, το μεσημέρι της Τετάρτης κυκλοφόρησε η πληροφορία από το υπουργείο Οικονομικών, ότι ο υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας έδωσε εντολή σε κλιμάκια του υπουργείου να κοστολογήσουν την κατάργηση του φόρου στο κρασί, τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα αγροεφόδια και τη μείωση κατά 50% του ΕΝΦΙΑ για φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ. Προκειμένου να τα «υιοθετήσει» η κυβέρνηση στο πακέτο με τα αντίμετρα και να καλέσει την αξιωματική αντιπολίτευση να τα ψηφίσει. Ωστόσο από τη χθεσινή κίνηση του προέδρου της ΝΔ φάνηκε ότι η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έπεσε στη …φάκα του Μεγάρου Μαξίμου.