Το διακύβευμα που θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη όπου εκλέχτηκε ο κεντρώος μεταρρυθμιστής Εμμανουέλ Μακρόν Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας αλλά και στην Ελλάδα όπου  βρίσκονται στην κυβέρνηση οι Τσίπρας - Καμμένος, θέτει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Ξεπερνάει τις κομματιμές ταμπέλες. Θα είναι η σύγκριση ανάμεσα στις "δυνάμεις της λογικής και το λαϊκισμό" ανάμεσα στις "δυνάμεις της προόδου και της συντήρησης", "των μεταρρυθμίσεων και της οπισθοδρόμησης". Αυτό είναι το πολιτικό πλαίσιο που θέτει το τελευταίο διάστημα. "Η διαχωριστική γραμμή δεν είναι πια μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς" τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσιάζοντας τα νέα πρόσωπα που προέκυψαν από την διαδικασία του μητρώου επιλογής πολιτικών στελεχών. 

"Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, συμβαίνει και στην Ευρώπη, το βλέπετε παντού" συνέχισε. "Η κεντρική διαχωριστική γραμμή είναι μεταξύ προόδου και συντήρησης. Είναι μεταξύ αυτών που θέλουν να προσφέρουν, που βλέπουν τη θέση της Ελλάδας σε έναν κόσμο που αλλάζει. Αυτών που πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί να σταθεί με αξιοπρέπεια σε αυτόν τον κόσμο. Και αυτών που βλέπουν παντού φαντάσματα, που σπέρνουν το μίσος, τον διχασμό και που τελικά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να “βολέψουν” τους λίγους δικούς τους κολλητούς. Εμείς σε αυτή τη λογική λέμε ένα ισχυρό “όχι". Αυτή είναι  η κεντρική διαχωριστική γραμμή, η οποία μας χωρίζει από το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ που μας κυβερνούν σήμερα".

Πυρά εξαπέλυσε και προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα. Αναφέρθηκε στα όσα έγραψε  ο Μίκης Θεοδωράκης. "Όταν ένας αριστερός μετατρέπεται σε έναν αμοραλιστή εξουσιομανή, δεν υπάρχουν ηθικά εμπόδια προκειμένου να διατηρήσει επ’ αόριστον τα προνόμια της εξουσίας» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ στον "Σκάι". "Δεν θα πω τίποτα παραπάνω. Να απαντήσει ο κ. Τσίπρας στον κ. Μίκη Θεοδωράκη και σε όλους αυτούς τους αγνούς αριστερούς, που πίστεψαν κάποια στιγμή ότι ο κ. Τσίπρας ενσαρκώνει τα ιδανικά της αριστεράς." Ο Κυρ.Μητσοτάκης έχει τονίσει και σε ομιλίες του στο ΕΛΚ ότι οι λαϊκιστές μπορούν να είναι και από τη δεξιά και από την αριστερά. Θεωρεί ότι έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. "Λένε ψέματα, απλουστεύουν τα προβλήματα, πάντα τους φταίει κάποιος άλλος και, τελικά, όταν έρχονται στην εξουσία τα κάνουν μαντάρα" όπως τονίζει. Απάντησε και στα περί Αιγάλεω που είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει τα αριστερά διαπιστευτήρια του."Εγώ δεν έμεινα στο Αιγάλεω" τόνισε ο Κυρ.Μητσοτάκης. "Έχω την άνεση να κυκλοφορώ στον κόσμο, να πηγαίνω όχι μόνο στο Αιγάλεω, σε όλη την Ελλάδα και να εισπράττω και τη βουβή οργή της κοινωνίας γι αυτά τα οποία συμβαίνουν, αλλά και την βαθιά ανάγκη του κόσμου να ακούσει την αλήθεια, την ελπίδα της αλήθειας και την αλήθεια της ελπίδας" είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

"Υπάρχει ένας άλλος δρόμος της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας, ένας δρόμος ο οποίος βρίσκεται απέναντι στο λαϊκισμό ". Ο Κυρ.Μητσοτάκης στέλνει μηνύματα και μέσα στο κόμμα του. Τόσο σε ό,τι αφορά στο "νέο αίμα" όσο και σε λαικίστικες απόψεις τις οποίες είναι ξεκάθαρο ότι αποστρέφεται. Αρκετοί "παλιοί" βουλευτές που αισθάνονται ότι είναι σε απόσταση με τη ηγεσία,  ανησυχούν για το προβάδισμα που ενδεχομένως να αποκτήσουν κάποια από τα νέα στελέχη από τα οποία άλλα θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια και άλλα θα αξιοποιηθούν σε ομάδες παραγωγής προγραμματικού έργου και αργότερα ενδεχομένως και σε κυβερνητικές και κρατικές θέσεις.

Ο δρόμος προς τις εκλογές είναι πλέον μακρύς, μετά τη συμφωνία. Θα δοκιμαστούν προσωπικές στρατηγικές και τοπικά βιλαέτια αλλά και το στοίχημα των νέων υποψηφίων και κυρίως του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη να ενώσει το "παλιό" με το "νέο". "Θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με τις πόρτες και τα παράθυρα της ΝΔ ανοιχτά" τόνισε."Η διαδικασία του Μητρώου δεν θα σταματήσει εδώ. Είναι μια συνεχής διαδικασία. Και όσο περισσότερο άξιοι άνθρωποι βλέπουν ότι μπορούν να προσφέρουν κάτι σε ένα παραδοσιακό κόμμα, το οποίο αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς τόσο περισσότεροι θα έρθουν κοντά μας".