Η τελική απόφαση για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του κόµµατος στις επόµενες εθνικές εκλογές ανήκει στον πρωθυπουργό και την αρµόδια επιτροπή του κόµµατος που θα κάνει τις σχετικές αξιολογήσεις, όταν έρθει η ώρα, και ως εκ τούτου ουδείς µπορεί να εµφανίζεται εκ των προτέρων ως έχων λάβει το χρίσµα του υποψήφιου βουλευτή σε οποιαδήποτε εκλογική περιφέρεια της χώρας». Αυτό είναι το µήνυµα που στέλνει το Μέγαρο Μαξίµου µε αφορµή τα σκληρά ανταγωνιστικά φαινόµενα που έχουν παρατηρηθεί µεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε πολλές περιφέρειες της χώρας για την εξασφάλιση µιας θέσης στα ψηφοδέλτια µε την ελπίδα εκλογής τους στην επόµενη Βουλή. Εκεί που εντοπίζονται τα µεγαλύτερα προβλήµατα εσωτερικού ανταγωνισµού είναι στη Β’ Αθηνών, όπου κατέρχεται η «αφρόκρεµα» της Αριστεράς και το «βαρύ πυροβολικό» της κυβέρνησης, όπως οι υπουργοί Ν. Παππάς, Π. Σκουρλέτης, Ε. Τσακαλώτος, Χρ. Σπίρτζης, Π. Κουρουµπλής, Ν. Τόσκας, Γ. Μπαλάφας κ.ά. Συνάµα η Β’ Αθηνών αποτελεί πρόσφορο πεδίο για να δοκιµάσουν µε αυξηµένες πιθανότητες επιτυχίας τις δυνατότητές τους κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, που προέρχονται από εκλογικές περιφέρειες µε ελάχιστα περιθώρια επανεκλογής εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόµµα, όπως είναι ο υπουργός ∆ικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, από τη µονοεδρική της Ζακύνθου, και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης, από τα Χανιά, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ως δεύτερο κόµµα θα βγάλει µία έδρα. Ή θα µείνει εκτός ο Π. Πολάκης ή ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Σταθάκης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο ο Στ. Κοντονής όσο και ο Π. Πολάκης επιδεικνύουν κινητικότητα αυτή την περίοδο στη Β’ Αθηνών. Βέβαια, εάν οι εκλογές διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνει το Μέγαρο Μαξίµου, δηλαδή τον Σεπτέµβριο του 2019, το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών θα θυµίζει τη… λίστα του Σίντλερ, µε τα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικούν την κοινοβουλευτική τους σωτηρία σε αυτή.

Και τότε µπορεί να µην είναι µόνο οι σηµερινοί βουλευτές υποψήφιοι ή άλλοι πολιτευτές από την προηγούµενη αναµέτρηση, αλλά και νέα πρόσωπα, µε αναφορές και µηχανισµούς στη συγκεκριµένη περιφέρεια. Εάν, π.χ., έχουν προηγηθεί των εθνικών εκλογών οι αναµετρήσεις για την Περιφέρεια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει νικηφόρα αποτελέσµατα, τότε ως υποψήφιοι στη Β’ Αθηνών ενδέχεται να επιστρέψουν η πρώην βουλευτής Ρ. ∆ούρου, σηµερινή περιφερειάρχης Αττικής, και ο νυν ευρωβουλευτής ∆. Παπαδηµούλης.

Επίσης, στην ίδια περιφέρεια σκοπεύουν να δοκιµάσουν τις δυνάµεις τους, εφόσον δεν είναι και πάλι υποψήφιοι µε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. ∆ραγασάκης, που επί σειράν ετών εκλεγόταν βουλευτής στη συγκεκριµένη περιφέρεια, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς. Για τη Β’ Αθηνών οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρεται και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ∆. Τζανακόπουλος, σε περίπτωση που δεν αξιοποιηθεί από τον Αλ. Τσίπρα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.