«Δεν έχουμε ούτε φίλους, ούτε εχθρούς επιχειρηματίες. Συνεργαζόμαστε με όσους σέβονται τους κανόνες» είπε στα Παραπολιτικά 90,1 ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.  Πρόσθεσε «καταλαβαίνω ότι η ΝΔ αν δεν έχει κάποιον επιχειρηματία να τους αποθεώνει  και αυτό δεν τους αρέσει. Η χώρα έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά το γεγονός ότι για χρόνια λειτουργούσε μια κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα».

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι είμαστε κοντά σε μια ουσιαστική διευθέτηση του χρέους

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη ερμηνεία. Είναι ρητός στόχος αυτής της προσπάθειας που γίνεται αυτή την περίοδο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ότι μαζί με τα μέτρα, μαζί με τα αντίμετρα, μαζί με τα χρήματα τα οποία θα πάρουμε για να εκπληρώσουμε τις δανειακές μας υποχρεώσεις και να χρηματοδοτήσουμε την οικονομία μας θα υπάρξει και μια ρύθμιση για το ζήτημα του χρέους. Σε ένα χρονο και τρεις μήνες από τώρα το πρόγραμμα το μνημονικό το οποίο υπογράψαμε το ’15 λήγει και για να λήξει αυτό το πρόγραμμα με επιτυχία και μετά να βρεθεί μια ελεύθερη από μνημόνια και μια πιο χαλαρωμένη επιτροπεία πρέπει να υπάρξει με βάση την συμφωνία μια ρύθμιση για το χρέος.

ΔΗΜ: Χωρίς να γνωρίζουμε όμως το πότε

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Αυτό είναι το ζήτημα της πίεσης και της διαπραγμάτευσης. Πρέπει όμως από το τέλος του 2018 η Ελλάδα να μπορεί να πραγματοποιήσει δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές ομολόγων και το καλοκαίρι του 2018 να μπορεί να χρηματοδοτεί το χρέος της μόνη της πραγματοποιώντας αυτοδύναμες εξόδους.
Αναφορικά με τις δηλώσεις Σαββίδη και την παρέμβασή του στην πολιτικά πράγματα της χώρας

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Παρακολουθώ όλες τις δηλώσεις, δεν θεωρώ καλό να παρεμβαίνουνε οι επιχειρηματίες στην πολιτική ζωή της χώρας. Οι επιχειρηματίες πρέπει να επιχειρούν, να επενδύουν τα χρήματα τους με βάση τη νομοθεσία και ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο καθορίζεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και από εκεί και πέρα ο ρόλος τους σταματήσει εκεί. Και στο παρελθόν νομίζω δεν βοηθούσε το γεγονός ότι διάφοροι προσπαθούσαν να παρέμβουν και να πούνε τι καλός είναι ο τάδε πρωθυπουργός, τι καλός είναι ο δείνα…

Καταλαβαίνω βέβαια όσον αφορά τη ΝΔ ότι αν κάποιον επιχειρηματία δεν τον έχουν να τους αποθεώνει τους ίδιους δεν τους αρέσει.

Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν έχουμε ούτε φίλους επιχειρηματίες, ούτε κατ’ ανάγκη εχθρούς επιχειρηματίες. Μπορούμε να συνεργαστούμε με όλους όσους σέβονται τους κανόνες, είναι εχθροί μας όσοι παραβιάζουν τους κανόνες και βλέπουν τη διαδικασία της επένδυσης ως αρπακτικά. Αυτοί ειναι αντίπαλοι μας.

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Η χώρα έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά το γεγονός ότι για χρόνια λειτουργούσε στη χώρα μια κρατικοδίαιτη, κομματικοδίαιτη επιχειρηματικότητα που πάρα πολλές φόρες το κράτος επιδοτούσε και διαφόρους αεριτζήδες. Εμείς είπαμε και νομίζω το κάνουμε πράξη ότι αυτα τα πράγματα ανήκουν στο παρελθόν, στην Ελλάδα που πρέπει να τελειώσει.

Για την πρόσκληση στην πρώην πρόεδρο της Αργεντινής

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Εμείς δεν θέλουμε να παρέμβουμε στα ζητήματα της Αργεντίνικης δικαιοσύνης, ισχύει και για εμάς ότι ισχύει και εκεί δηλαδή ότι υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι οποιοσδήποτε να καταδικαστεί. Από εκεί και πέρα γνωρίζετε ότι είναι μια σημαντική προσωπικότητα στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, γνωρίζετε ότι εμείς μιλάμε με τον προοδευτικό χώρο συνολικά στην Λατινική Αμερική παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε ταύτιση απόψεων σε μια σειρά ζητημάτων και νομίζω σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ όπως κάνει επισκέψεις και συναντήσεις με ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, και του Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας έτσι έκανε κι αυτή την συνάντηση με την κα Κίρχνερ, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.