Χρέος και επενδύσεις θα συζητήσει σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός στο Πεκίνο κατά την διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στην Κινεζική πρωτεύουσα προκειμένου να πάρει μέρος στη διεθνή συνάντηση κορυφής, Belt and Road Forum for International Cooperation. Στο περιθώριο της Συνόδου ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις στο θέμα του χρέους καθώς μέχρι και χθες το βράδυ το Ταμείο διεμήνυε προς την Γερμανική πλευρά ότι χωρίς ρύθμιση του ελληνικού χρέους, δεν θα υπάρξει συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.  

Φυσικά, λίγο νωρίτερα θα έχουν συνεδριάσει οι υπουργοί οικονομικών των επτά ισχυρότερων οικονομικών χωρών στο Μπάρι της Ιταλίας όπου κι αναμένεται να διαμορφωθεί ο οδικός χάρτης ο οποίος για το θέμα της απομείωσης του χρέους. Με λίγα λόγια τα τρία 24ωρα από σήμερα μέχρι και την Κυριακή, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς θα διαμορφωθεί η τελική συμφωνία, η οποία θα έρθει προς επικύρωση στις 22 Μάιου στο Eurogroup  των Βρυξελλών.  

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρηματικές συμφωνίες που θα κλείσει ο Αλέξης Τσίπρας στο Πεκίνο, αυτές έχουν να κάνουν με την ενέργεια την ψηφιακή πολιτική και τις νέες τεχνολογίες. Ειδικότερα, θα υπογραφεί συμφωνία για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας σε μια σειρά από θέματα όπως η ενέργεια, οι υποδομές και ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Αναφερόμενος μάλιστα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στο ταξίδι του πρωθυπουργού και στη σημασία που έχει η συμμετοχή στις εργασίες του Belt and Road Forum for International Cooperation . τόνισε ότι «οι νέες δυνατότητες που διαμορφώνονται στο δρόμο του μεταξιού και μεταφράζεται σε ένα πρότζεκτ της κινεζικής πλευράς για επενδύσεις ύψους 1 τρις ευρώ την επόμενη δεκαετία σε μια σειρά από χώρες.