Στην αντεπίθεση περνά η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και μερίδα τύπου, που σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, εμφανίζουν αλλοιωμένα τα νούμερα που αφορούν τα μέτρα και τα αντίμετρα , τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο της συμφωνίας που θα περάσει την Παρασκευή από τη Βουλή.

Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντάς χαρακτήρισε «δράκους» τα όσα εμφανίζονται τα τελευταία 24ωρα στον τύπο, που αφορούν τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, το 2019 και το 2020, ενώ μίλησε για ηθελημένη διαστρέβλωση, από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και κάποια ΜΜΕ.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι τα μέτρα θα είναι 1% του ΑΕΠ, άρα 1,9 δις ευρώ για το 2019 και άλλα 1,9 δις για το 2020, επισημαίνοντας ότι ακριβώς τα ίδια νούμερα θα είναι και τα αντίμετρα, τα οποία θα ληφθούν στην ίδια περίοδο.

Αναφερόμενοι στο θέμα του χρέους, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι η συζήτηση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία είναι σε καλό δρόμο. Σημείωναν ωστόσο ότι η διαφωνία είναι πραγματική. Έδειχναν δε ιδιαίτερή έμφαση στις δηλώσεις τις κα Λαγκάρντ, η οποία όπως είναι γνωστό, ξεκαθάρισε ότι αν το ΔΝΤ δεν πάρει αυτό που θέλει για το χρέος, δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Σε αυτό το σημείο οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επανάφεραν τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι εφόσον δεν συμμετέχει το ΔΝΤ, δεν θα ισχύσουν τα μέτρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα νομοθετική ρύθμιση, που θα τα καταργεί.

«Στην περίπτωση φυσικά που το Ταμείο δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα» ανέφερε ο κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, τότε το πρόβλμα θα το έχει η Γερμανία, αφού αυτή από τη μία εμφανίζεται να ζητά την ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ από την άλλη δεν θέλει να ικανοποιήσει το αίτημά του για ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου επιμένουν πάντως ότι στης 22 Μάιου, στο Eurogroup των Βρυξελλών, και ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχει το θέμα του χρέους, θα γίνει η εκταμίευση της δόσης των 7 δις ευρώ, προκειμένου να διευθετηθούν οι υποχρεώσεις που έχει η χώρα έναντι τρίτων.

Σε ότι αφορά την τυχόν εμπλοκή που μπορεί να υπάρξει στο θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης, εάν δεν υπάρξει γραπτή δήλωση για το χρέος, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι είναι στο χέρι της ΕΚΤ, να προχωρήσει το θέμα του QE , αλλά προφανώς η συνολική συμφωνία θα βοηθούσε στην δρομολόγηση και αυτού του θέματος.