Ο Ευ. Βενιζέλος έχει πάψει εδώ και καιρό να ξοδεύει το πολιτικό και πνευµατικό του κεφάλαιο µε το να εµπλέκεται στη µαταιότητα των εσωτερικών εχθροπραξιών της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι διεκδικεί για τον εαυτό του έναν διαφορετικό ρόλο στον δηµόσιο βίο της χώρας τα επόµενα χρόνια – υπό την προϋπόθεση πάντα ότι δεν θα πέσει θύµα αρνητικών συγκυριών και ασύµµετρων συσχετισµών σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, το βλέµµα του Ευ. Βενιζέλου είναι στραµµένο στην άνοιξη του 2020, οπότε και η ελληνική Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει για τον επόµενο Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, καθώς τότε ολοκληρώνεται η θητεία του σηµερινού «πρώτου πολίτη» της χώρας, Πρ. Παυλόπουλου.

Η διαδικασία της Προεδρικής εκλογής το 2020 παρουσιάζει από τώρα εξαιρετικό ενδιαφέρον, δεδοµένου ότι θα πραγµατοποιηθεί στη βάση ενός τετελεσµένου γεγονότος, που δεν είναι άλλο από το αποτέλεσµα των εθνικών εκλογών που θα έχουν προηγηθεί, το αργότερο µέχρι το 2019, και έτσι θα είναι ξεκάθαρο το τοπίο των συσχετισµών δυνάµεων στη Βουλή. Και επειδή όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συµπέρασµα ότι το 2020 η Νέα ∆ηµοκρατία θα βρίσκεται στην εξουσία, το σηµαντικότερο στοιχείο στην όλη διαδικασία της Προεδρικής εκλογής σχετίζεται µε την πιθανολογούµενη άρνηση του Κ. Μητσοτάκη, στην οποία ποντάρει και ο Ευ. Βενιζέλος, να προτείνει την ανανέωση της θητείας του Πρ. Παυλόπουλου για το ανώτατο πολιτειακό αξίωµα της χώρας.

Σηµειωτέον ότι ο Κ. Μητσοτάκης το 2015, οπότε ήταν απλός βουλευτής, όταν ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε τον Πρ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, είχε αρνηθεί να στηρίξει την υποψηφιότητά του, έχοντας δικαιολογήσει την απόφασή του αυτή µε την εξής δήλωση: «∆εν αντιστάθηκε στις Σειρήνες του πελατειακού κράτους, χειρίστηκε µε ανεπάρκεια µία από τις µεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης Ιστορίας µας, τον ∆εκέµβριο του 2008, και, τέλος, δεν εκφράζει τη θέση της Ελλάδας στην ενωµένη Ευρώπη µε τον τρόπο που εγώ θα επιθυµούσα».  

ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ

 Μέχρι στιγµής, πάντως, οι πληροφορίες που διακινούνται στο παρασκήνιο περί µυστικής συµφωνίας του κ. Μητσοτάκη µε τον Ευ. Βενιζέλο για να είναι ο τελευταίος «προτεινόµενος» από τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης για τη θέση του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας το 2020 δεν επιβεβαιώνονται και, φυσικά, ακόµη και αν είχε συµβεί κάτι τέτοιο, δεν επρόκειτο να ανακοινωθεί από τώρα. Ωστόσο, το ότι ο Ευ. Βενιζέλος έχει ξεκινήσει ήδη να φιλοτεχνεί ένα «υπερκοµµατικό» προφίλ, που παραπέµπει στην επικοινωνιακή ενδυνάµωση της παρουσίας του στον δηµόσιο βίο της χώρας ως µιας πολιτικής περίπτωσης µε «εθνικά» και «πατριωτικά» κίνητρα, είναι πασιφανές και επιβεβαιώνεται από το σύνολο των παρεµβάσεών του. Οπως επίσης απαρατήρητες δεν έχουν περάσει οι κατά καιρούς αιχµηρές δηλώσεις που έχει κάνει εναντίον του σηµερινού Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου. Οπως συνέβη πριν από λίγους µήνες, όταν εξέδωσε αιχµηρή ανακοίνωση εναντίον του Πτ∆, µε αφορµή δηµοσιεύµατα που έφεραν τον τελευταίο να µην αρνείται το ενδεχόµενο συναίνεσής του στη διεξαγωγή ενός ακόµα δηµοψηφίσµατος της κυβέρνησης της Αριστεράς.

Ή, πιο παλιά, όταν του έστειλε επιστολή για να διαµαρτυρηθεί επειδή «νοµιµοποίησε» µε την παρουσία του τις εκδηλώσεις που διοργάνωνε η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, µε την περίφηµη Επιτροπή Αλήθειας για το ∆ηµόσιο Χρέος. «Είναι θεσµικά οδυνηρό για το δηµοκρατικό και κοινοβουλευτικό πολίτευµά µας να οµιλεί ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας από το βήµα της αίθουσας της Γερουσίας σε µια διαδικασία που υποδύεται την κοινοβουλευτική, χωρίς να είναι τέτοια. ∆υστυχώς, κάποιοι επιχείρησαν να σας καταστήσουν συνυπεύθυνο ενός πρωτοφανούς σκηνικού εντός της Βουλής», ανέφερε, µεταξύ άλλων, ο Ευ. Βενιζέλος.    

Έμμεση επιβεβαίωση

Το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δείχνει να µην έχει κλείσει τους λογαριασµούς του ακόµη µε την Ιστορία της Ελλάδος αποτυπώνεται περίτρανα στην τελευταία τηλεοπτική εµφάνισή του στον Alpha. Εµµέσως, πλην σαφώς επιβεβαιώνει ότι µπορεί να µην είναι υποψήφιος στις επόµενες εθνικές εκλογές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι µπορεί να είναι ωφέλιµος για την πατρίδα από κάποιο άλλο πόστο. Συγκεκριµένα, στο ερώτηµα του δηµοσιογράφου Αντ. Σρόιτερ αν σκέφτεται να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική ή να µην είναι υποψήφιος στις επόµενες εκλογές, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Στην ενεργό πολιτική θα είµαι πάντα, γιατί είµαι ενεργός πολίτης. ∆εύτερον, διότι έχω ιστορικές υποχρεώσεις, οι οποίες εκτείνονται στο µέλλον.

∆εν πρόκειται, λοιπόν, να αφήσω κανέναν να χαρεί επειδή δεν θα µε έχει απέναντί του». Στη συνέχεια, στο καταφατικό σχόλιο ότι θα συνεχίσει να είναι ενεργός πολιτικά και θα είναι υποψήφιος στις επόµενες εκλογές, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Το τι θα κάνω στις επόµενες εκλογές και το πώς θα το κάνω, αυτά είναι πολύ πρώιµα. Εµένα δεν µε ενδιαφέρει το τι θα γίνει στις επόµενες εκλογές σε ατοµική βάση. Εµένα µε ενδιαφέρει οι επόµενες εκλογές να οδηγήσουν τη χώρα στο µέλλον της. Αρα, δεν έχω κανένα πρόταγµα προσωπικό. Αν είχα προσωπικό πρόταγµα, κ. Σρόιτερ, θα είχα κάνει στη ζωή µου άλλες επιλογές. ∆εν θα είχα µπει στη φωτιά το 1989, όταν όλοι φεύγανε από το ΠΑΣΟΚ ως βυθιζόµενο σκάφος».

Οταν, όµως, επέµεινε ο κ. Σρόιτερ, ο κ. Βενιζέλος είπε: «∆εν θέλω να σας απαντήσω. ∆εν σας απαντώ καθόλου», ενώ στο σχόλιο ότι «∆εν µου λέτε αν θα είστε υποψήφιος», εκείνος εξήγησε: «Μα, µε συγχωρείτε, το τι θα κάνω τους επόµενους µήνες, τα επόµενα χρόνια, θα το πω τη στιγµή που πρέπει. ∆εν θα το πω τώρα. Θα κάνω ό,τι πρέπει για τον χώρο που µε εκφράζει και για την πατρίδα µου».

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ