Τρία σενάρια εκλογών, µε πιο πιθανό αυτό για το φθινόπωρο του 2018, πριν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. αναγκαστεί να εφαρµόσει τα µέτρα µε τη µείωση του αφορολόγητου και πιθανόν και τη µείωση των συντάξεων, που ψήφισε την Πέµπτη, έχει πλέον µπροστά της η αξιωµατική αντιπολίτευση. Το ηγετικό επιτελείο της Ν.∆. προσαρµόζει τη στρατηγική του στα νέα δεδοµένα. Η «συνταγή» δεν αλλάζει, όπως τονίζουν κοµµατικές πηγές. Η σκληρή αντιπολίτευση, οι περιοδείες, η παρουσίαση του προγράµµατος και οι µάχες στη Βουλή θα συνεχιστούν µε την ίδια ένταση. «Θα χρησιµοποιήσουµε τον χρόνο για να γίνουµε ακόµη καλύτεροι», είναι το µήνυµα του προέδρου της Ν.∆., Κυριάκου Μητσοτάκη, στους συνεργάτες του. Είναι το προσωπικό του στοίχηµα να προετοιµαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα, καθώς, εάν κερδίσει τις εκλογές, δεν θα έχει ούτε µία ώρα για χάσιµο. Θα κληθεί να αναλάβει µέσα σε ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό κλίµα για την οικονοµία και πληρώνοντας µε το «καληµέρα σας» βαρύ πολιτικό κόστος, εφαρµόζοντας τα επαχθή µέτρα που ψηφίστηκαν τώρα. Είναι σαφές, όµως, ότι το «αίτηµα για εκλογές» δεν θα τίθεται σε ηµερήσια βάση, όταν οι εκλογές πηγαίνουν έναν µε ενάµιση χρόνο πίσω και δεν φαίνεται να υπάρχουν, τουλάχιστον το επόµενο διάστηµα, συµπληγάδες που δεν θα µπορεί να περάσει ο Αλέξης Τσίπρας. ∆εν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Ν.∆., Κυριάκος Μητσοτάκης, µιλάει πλέον για την «ανάγκη της πολιτικής αλλαγής», λόγω της κοινωνικής δυσαρέσκειας που υπάρχει, και όχι στη λογική «να φύγει τώρα η κυβέρνηση», που είναι έωλη. Η Ν.∆. θεωρεί µη αναστρέψιµη την πορεία ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. «Το πρόγραµµα της κυβέρνησης δεν βγαίνει», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή λίγο πριν από την ψήφιση της συµφωνίας. «Οσοι φαντασιώνονται ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα µετατραπούν ξαφνικά σε µια αποτελεσµατική µεταρρυθµιστική δύναµη να θυµούνται ότι οι βάτραχοι µεταµορφώνονται σε πρίγκιπες µόνο στα παραµύθια. Ετσι, δεν προχωρούν ούτε επενδύσεις ούτε αλλαγές στο κράτος. Και η χώρα θα σέρνεται µεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται πολιτικούς χαµαιλέοντες. Αποφασισµένους µεταρρυθµιστές χρειάζεται».  

ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ

 Η Πειραιώς προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση έχει µπροστά της την τρίτη αξιολόγηση, η οποία έχει προαπαιτούµενα φωτιά, τα οποία έκρυβε κάτω από το χαλί. Το θρίλερ µε το πηγαινέλα της τρόικας θα κλιµακωθεί από το φθινόπωρο και η χώρα θα συνεχίσει να ζει κάτω από την αγχόνη των νέων µέτρων. Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση Τσίπρα-Καµµένου είναι και το Αρθρο 15 της συµφωνίας, µε το οποίο εκχωρούν στο Ταµείο, που ξόρκιζαν, την πλήρη δικαιοδοσία να αποφασίζει νέα µέτρα, εάν πέφτουν έξω οι στόχοι. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δεν θα µπορεί να προχωράει µονοµερώς ούτε στην επιστροφή πρωτογενούς πλεονάσµατος στην κοινωνία, όπως έγινε επί Σαµαρά την άνοιξη του 2014 και επί Τσίπρα τον ∆εκέµβριο του 2016. Η αποδοχή της επιτροπείας του ∆ΝΤ δένει τα χέρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και δεν της επιτρέπει να «µοιράσει» καµιάς µορφής παροχές, αν κρίνει ότι χρειάζεται επειγόντως τόνωση του κοινωνικού της προφίλ, όπως επισηµαίνουν από την Πειραιώς. Οσο για τις γερµανικές εκλογές το φθινόπωρο, τις οποίες αναµένει η κυβέρνηση λόγω Μάρτιν Σουλτς, µπορεί να αποτελέσουν την αρχή για µια πιο σκληρή γραµµή απέναντι στη χώρα µας, καθώς δεν θα υπάρχει πλέον η ανησυχία µήπως προκύψει ελληνικό «ατύχηµα» εν µέσω προεκλογικής περιόδου, όπως συµβαίνει τώρα. Εποµένως, ο δρόµος έχει πολλά αγκάθια και εµπόδια. «Ψηφίζουν τα µνηµόνια δύο-δύο και πανηγυρίζουν», δήλωσε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο αντιπρόεδρος της Ν.∆. Κωστής Χατζηδάκης. «Προτεραιότητά τους δεν είναι βέβαια οι φτωχοί, διότι οι µισθωτοί και οι συνταξιούχοι πληρώνουν το κόστος του 4ου Μνηµονίου. Προτεραιότητα είναι το γάντζωµα στις καρέκλες τους. Νοµίζουν ότι κερδίζουν χρόνο. Οσο χρόνο κερδίζουν όµως οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ άλλο τόσο χρόνο χάνουν οι Ελληνες. Οσο παραµένουν τόσο η Ελλάδα θα σέρνεται χωρίς προοπτική».    

Τα τρία σενάρια που έχει μπροστά της η Πειραιώς

ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 2018

Εάν πέσουν έξω οι στόχοι του Προϋπολογισµού, το ∆ΝΤ πιθανόν θα ζητήσει από την κυβέρνηση να εφαρµόσει τη µείωση του αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ νωρίτερα. Οι αποκλίσεις, όµως, µπορεί να µην είναι τόσο σηµαντικές, λόγω της τουριστικής σεζόν, που αναµένεται να σηµειώσει νέα ρεκόρ. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να παρατείνει τη ζωή της, καθώς όσο λιγότερο χρόνο θα έχει στην εξουσία η Ν.∆. τόσο λιγότερα θα µπορέσει να κάνει. Πολλές πηγές προεξοφλούν ότι ο Τσίπρας θα χρησιµοποιήσει τις Προεδρικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2020 για να πάει η χώρα σε κάλπες. Μπροστά σε αυτόν τον στόχο, υπάρχει και το άλλο ενδεχόµενο: «Να ψηφίζει ό,τι του φέρνουν, κάτι που ξέρει να κάνει καλά», τονίζει κοµµατική πηγή.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 2018

Τον Αύγουστο του 2018, εκτός απροόπτου, θα έχει ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραµµα και ίσως η χώρα να έχει βγει στις αγορές µε προληπτική γραµµή πίστωσης. Με αυτό το αφήγηµα η κυβέρνηση θα πάει σε εκλογές, πριν πληρώσει νέο πολιτικό κόστος µε τα νέα µέτρα το 2019. Είναι το σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες από όλες τις πλευρές.

ΙΟΥΝΙΟΣ ΤΟΥ 2019

Τριπλές εκλογές τον Ιούνιο του 2019, εθνικές, ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές. Οι πιθανότητες που δίνονται από την Πειραιώς σε αυτό το σενάριο είναι ελάχιστες, δεδοµένου ότι η κυβέρνηση, η οποία στηρίχτηκε στους αδύναµους, ήδη τους χάνει και µέχρι τότε θα έχει επιδεινωθεί ακόµη περισσότερο η κατάστασή τους. «Οσο κι αν η κυβέρνηση είναι αγκιστρωµένη στην καρέκλα, δεν θα µπορέσει να αντέξει µέχρι τέλους», εκτιµά η Πειραιώς.      

Επίθεση φιλίας στους δυσαρεστηµένους

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να κερδίσει πολιτικό κεφάλαιο από τις κοινωνικές οµάδες που πλήττονται περισσότερο από όλους από το τέταρτο Μνηµόνιο. Είναι οι ελεύθεροι επαγγελµατίες, που µε καθαρό φορολογητέο εισόδηµα 12.000 ευρώ σήµερα πληρώνουν 2.365 ευρώ τον χρόνο σε ασφαλιστικές εισφορές και µε τα νέα µέτρα θα πληρώνουν 3.240 ευρώ, σύµφωνα µε τους υπολογισµούς του «γαλάζιου» οικονοµικού επιτελείου. Επίσης οι συνταξιούχοι µε 35 χρόνια δουλειάς, που µαζί µε τις νέες περικοπές και τη µείωση του αφορολόγητου, θα χάσουν έως τρεις συντάξεις. Ακόµη, οι µισθωτοί που έπαιρναν 8.636 ευρώ και δεν πλήρωναν φόρο εισοδήµατος και τώρα θα χάσουν έναν µισθό µε τη µείωση του αφορολόγητου. Επίσης, ο πρόεδρος της Ν.∆. θα συνεχίσει τη στρατηγική του διαλόγου µε αιφνίδιες επισκέψεις σε χώρους όπου συχνάζουν ή στον τόπο εργασίας τους. Τέλος, τη µάχη των επιχειρηµάτων κατά του τέταρτου Μνηµονίου θα συνεχίσουν να τη δίνουν και οι βουλευτές της Ν.∆. µέσα στο καλοκαίρι.