Ραγδαίες εξελίξεις στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών και στο δικαστικό έλεγχο της δικογραφίας του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου δρομολόγησε η εισαγγελία κατά της διαφθοράς. Με αιφνιδιαστική της κίνηση η προϊσταμένη της εισαγγελίας Ελένη Τουλουπάκη προκάλεσε την έκδοση βουλεύματος για τη δέσμευση όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, της συζύγου του Σταυρούλας Δημητρίου αλλά και του γιου του.

Έτσι, με βούλευμα του Τριμελούς Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με βάση νέα δικογραφία που έχει συγκροτηθεί και αφορά τα ακίνητα του κ. Παπαντωνίου, δεσμεύτηκαν όλα τα γνωστά ακίνητα του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας. Δεσμεύτηκαν δηλαδή η πολυτελής βίλα του στην Κηφισιά της οδού Ολυμπίας και τα ακίνητα του στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ των οποίων το γραφείο του στην οδό Αμερικής. Με τον τρόπο αυτό, η εισαγγελία επιχειρεί να αποφύγει την απώλεια και άλλου περιουσιακού στοιχείου του πρώην υπουργού όπως έγινε με το ακίνητο του στη Σύρο.

Στο μεταξύ, νέες λεπτομέρειες αποκαλύπτουμε σήμερα για τη νέα δικογραφία του κ. Παπαντωνίου που προκάλεσε και την απόφαση για δέσμευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία καταγράφονται ισχυρές ενδείξεις για διάπραξη από τον πρώην υπουργό του εγκλήματος του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος καθώς όπως έχουμε αποκαλύψει οι ίδιες οι ελβετικές αρχές πρόσφατα επιβεβαίωσαν ότι στην ελβετική τράπεζα UBS έχουν ανοιχτεί δύο λογαριασμοί του πρώην υπουργού και της συζύγου του ενώ σε τρίτο εμφανίζεται ασφαλιστήριο για λογαριασμό του ιδίου, της συζύγου του και συγγενικών του προσώπων. Στους λογαριασμούς αίσθηση προκαλεί και η ύπαρξη ως δικαιούχου ιδρύματος του Λιχτενστάιν με τον τίτλο "ΜΠΑΡΜΠΙΖΑΝ", ενώ η δικογραφία καταγράφει την κατακόρυφη αύξηση της ακίνητης περιουσίας του πρώην υπουργού μετά το 2000.

Στο βούλευμα καταγράφεται ότι η δέσμευση γίνεται διότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο, αφού υπήρξε πώληση μεγάλου περιουσιακού στοιχείου του, της βίλας στη Σύρο η οποία έγινε πριν από μερικούς μήνες.

Οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών αποφαίνονται με το βούλευμα τους ότι στο αίτημα της εισαγγελίας διαφθοράς εμπεριέχονται επαρκή στοιχεία ώστε να τεθούν υπό δέσμευση τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Παπαντωνίου που βρίσκονται μέσα στη χώρα. Η απόφαση για δέσμευση αφορά τόσο τους λογαριασμούς σε τράπεζες, αλλά και το περιεχόμενο των θυρίδων οι οποίες ενδεχομένων να βρίσκονται σε αυτές τις τράπεζες.

Η κίνηση αυτή της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς έρχεται λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη των "Π" περί εφόδου στο σπίτι και στο γραφείο του κ. Γιάννου Παπαντωνίου. Έχουν κατασχεθεί σκληροί δίσκοι και έγγραφα και τώρα ομάδα εμπειρογνωμόνων με την καθοδήγηση εισαγγελικών λειτουργών επεξεργάζεται τα στοιχεία προκειμένου να διασταυρώσουν αν θεμελιώνεται το έγκλημα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος που απορρέει από αυτήν. Πρόσφατα επίσης, η κυρία Ελένη Τουλουπάκη άσκησε συμπληρωματική ποινική δίωξη για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της δωροδοκίας - δωροληψίας μετά από γραπτό αίτημα που της είχε αποσταλεί από τους ανακριτές κατά της διαφθοράς Ζαμανίκα και Ευαγγέλου. Οι συμπληρωματικές διώξεις αφορούν σύμφωνα με πληροφορίες την άλλη δικογραφία, αυτή για τις μίζες που δόθηκαν κατά τον εκσυγχρονισμό εννέα φρεγατών. Βασίζονται σε έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι του επίσης κατηγορουμένου για δωροδοκία του κ. Θωμά Λιακουνάκου, αλλά και στην κατάθεση του Γάλλου πρώην επικεφαλής της προμηθεύτριας εταιρείας των φρεγατών, του κυρίου Μισέλ Ζοσεράν. Σύμφωνα με την κατάθεση Ζοσεράν το 2002 που είχε έρθει στην Ελλάδα, ο ντόπιος αντιπρόσωπος του ζήτησε χρήματα τα οποία σύμφωνα με εκείνον προορίζονταν για να δοθούν ως μίζα στον τότε υπουργό Άμυνας.