Χωρίς την πολυπόθητη συμφωνία για το θέμα του χρέους, παρά την πρόοδο που έγινε σε αυτό το θέμα, επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα, οι Έλληνες αξιωματούχοι που πήραν μέρος στο χθεσινό δραματικό Eurogroup.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το ΔΝΤ ήταν αυτό, το οποίο εμφανίστηκε να μην πείθεται από τις γερμανικές προτάσεις, αλλά και η ελληνική πλευρά, η οποία με την υποστήριξη της Κομισιόν, της Γαλλίας και της Ιταλίας εναντιώθηκε στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2023 και μετά, καθώς ο Β. Σόιμπλε ζητούσε ιδιαίτερα υψηλά πλεονάσματα.  

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει πρόοδος ακόμη και στο θέμα του χρέους μετά από την χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση, ωστόσο επισημαίνουν ότι χρειάζεται ακόμη πολύς δρόμος προκειμένου ΔΝΤ και Γερμανία να βρεθούν κοντά σε μια λύση.  

Τσακαλώτος

Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup εκτιμά ότι θα καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις για το ελληνικό ζήτημα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως τόνισε μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνεδρίασης στις Βρυξέλλες. Σημείωσε, επίσης, ότι συμφωνήθηκε το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% για τέσσερα χρόνια μετά το 2018. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η συζήτηση για το χρέος ήταν δύσκολη.

Υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε το δικό της χρέος και ότι ήταν η σειρά του ΔΝΤ και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης να φτάσουν σε συμβιβασμό και να δώσουν μεγαλύτερη σαφήνεια στα μέτρα για το χρέος. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη σήμερα δυνατό, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, διότι οι συζητήσεις ξεκίνησαν με μεγάλη απόσταση μεταξύ των διαφορετικών θέσεων και παρόλο που έγιναν κινήσεις για να κλείσει το κενό, στο τέλος υπήρξε η αίσθηση ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να επέλθει συμφωνία.

Αποφασίστηκε, επομένως, να δοθεί περισσότερος χρόνος για να φτάσουμε σε μια μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος έτσι ώστε οι χρηματοπιστωτικές αγορές και ο ελληνικός λαός να κατανοούν ακριβώς τι να περιμένουν μετά το τέλος του προγράμματος, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι πλευρές θέλουν να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Καταληκτικά σημείωσε πως όλες οι πλευρές θεωρούν ότι αυτό είναι εφικτό να συμβεί εντός των προσεχών τριών εβδομάδων, δηλαδή ως το Eurogoup της 15ης Ιουνίου.  

Βερολίνο-ΔΝΤ

Σύμφωνα πάντα με τις πρώτες πληροφορίες η γερμανική πλευρά εμφανίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση να θέλει η λύση για το χρέος να δρομολογηθεί για μετά τις γερμανικές εκλογές, ενώ το ΔΝΤ επέμενε ότι τώρα είναι ο χρόνος για το χρέος ενώ ζητούσε τα μέτρα να είναι και κοστολογημένα.  

Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν με αγωνία ότι εάν τελικά ο Β. Σόιμπλε δεν πειστεί ότι θα πρέπει να κάνει βήματα υποχώρησης, είναι μάλλον αδύνατο το Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά το θέμα του χρέους θα μετατεθεί για πολύ αργότερα.

Παρ’ όλα αυτά έλεγαν ότι οι επόμενες 20 ημέρες θα είναι ιδιαίτερα καθοριστικές καθώς αναμένεται να υπάρξουν αλλεπάλληλες συναντήσεις και επικοινωνίες του Έλληνα πρωθυπουργού τόσο με τους εκπροσώπους του Ταμείου, όσο και με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από αυτές τις επαφές θα εξαρτηθεί εάν πλέον το χρέος θα παραπεμφθεί για τις καλένδες ή εάν μέσα στον Ιούνιο το θέμα αυτό θα πάει προς επίλυση.  

Οι ίδιοι άνθρωποι σημείωναν ακόμη ότι το γεγονός της εκταμίευσης δεν έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς συνδέεται με την συνολική λύση που περιλαμβάνει και το χρέος.