«Υπήρξε πάντα υπέρμαχος και στήριγμα της δημοκρατίας» είπε για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον επικήδειο που εκφώνησε.

Στη συνέχεια ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις παρακαταθήκες που άφησε πίσω του ο εκλιπών. «Η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι χρέος και αυτή είναι η πρώτη παρακαταθήκη», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατέληξε «υπήρξε πάντα υπέρμαχος και στήριγμα της Δημοκρατίας».

Δεύτερη παρακαταθήκη σύμφωνα με τον Προκόπη Παυλόπουλο ήταν η υπεράσπιση της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας την οποία είχε κάνει σκοπό ζωής ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
«Ήξερε τι σημαίνει Κοινοβούλιο.Ηταν δεινός ρήτορας, ήταν υπόδειγμα κοινοβουλευτικού άνδρα» τόνισε.

Τρίτη παρακαταθήκη που αφήνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι σύμφωνα με τον Προκόπη Παυλόπουλο η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ιδέας. «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν απο εκείνους που κινητοποιήθηκαν έτσι ώστε η πορεία μας στην ευρώπη να είναι νομοτελειακή» ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Τέταρτη και πιο σημαντική παρακαταθήκη ήταν οι αγώνες του για ομοψυχία και ενότητα, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είπε ακόμα ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έδειξε ότι πραγματικός ηγέτης είναι αυτός που χτίζει γέφυρες και δεν υψώνει τείχη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κλείνοντας την ομιλία του και εμφανώς συγκινημένος είπε: Σεβαστέ Πρόεδρε, στο τέλος του βίου σου δικαιώθηκες εν ζωή.